Tehetséggondozás a Spartacusban – A végéhez ért a Spartacus tehetségfejlesztő programsorozata. A Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér tehetséggondozó programja 2021 februárjától kezdődően egészen június közepéig tartott. A fiatal asztaliteniszezők 32 alkalommal találkoztak a különböző foglalkozásokon.

tehetseggondozas a spartacusban

Tehetséggondozás a Spartacusban

A Kecskeméti Spartacus 2017-2018 között már megvalósított egy sporttehetségek fejlesztésére irányuló programot, amelyben akkor 9 fiatal vett részt. 2021-ben újra lehetőség nyílt a program megtartására.

A fiatalok több különböző típusú foglalkozáson vettek részt. Elsősorban élménypedagógiai és önismereti foglalkozások voltak ezek. Az élménypedagógia játékos, tematikus gyakorlatokkal mozgatta meg a résztvevő gyerekeket, majd a játék során szerzett élményeket összegezve, ezekre reflektálva teremtette meg azt a teret, amelyben tanulhattak egymástól, fejleszthették társas készségeiket.

A társasjáték foglalkozások jól mutatták, hogy a „Minden fejben dől el” elv mennyire igaz. A játékok kitartásra tanítanak, segítséget nyújtanak a stratégiaalkotásban, a logika, kommunikáció, együttműködés hatékonyabb alkalmazásához a spotban és az élet más területein is.

tehetseggondozas a spartacusban

A gyermekjóga a Hatha jóga elemeit – testtartásokat, légző és relaxációs gyakorlatokat – alkalmazza játékos formában. A versenyek előtti felkészülés fontos része a lelki egyensúly megteremtése, ugyanez érvényes az iskolai számonkérésekre való felkészülésre is. A gyermekjóga testi-, lelki-, szellemi-, szociális- és képességfejlesztő hatással bír.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény munkatársai a program során a résztvevők ritmusérzékét (amely az asztalitenisz sportágban kiemelkedő fontosságú) és kreativitását fejlesztették a doromb, a citera, az ukulele és egyéb más hangszerekkel, melyek nagy sikert arattak.

A zsonglőrfoglalkozások alatt a gyerekek elkészíthették saját, egyedi, könnyen használható zsonglőr eszközeiket, név szerint az ördögbotot és a meteort, amelyeket használni is megtanultak. A használatuk jól fejleszti a ritmusérzéket, a mozgáskoordinációt és a figyelmet.

A Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér tehetséggondozó programja nagy sikert aratott a résztvevők körében. A projekt folyamán maradandó élményeket, tapasztalatokat és hasznos tudást szereztek a fiatalok, amely segíteni fogja őket. A Spartacus fontosnak tartja, hogy a tehetséges fiataloknak biztosítsa a lehetőséget a fejlődésre, ezzel is hozzájárulva a minél jobb eredmények eléréséhez most és a jövőbeni pályafutásuk során.

Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér

 

A Spartacus Sportkörről szóló korábbi cikkünk

 

Hozzászólások