2019-ben, immár tizenharmadik alkalommal rendezi meg Táncvásár –„Járd ki lábam, járd ki most” című programját a Hagyományok Háza, hogy a tanév kezdetén módszertani segítséget nyújtsanak néptánc-oktatók számára.

Idén a széki táncok tanításának módszertana a téma, különös tekintettel az alsós korosztály életkori sajátosságaira. Németh Ildikó és Szabó Szilárd táncos gyakorlati órát tartanak majd, Fábián Éva népdalénekes-mesemondó népdalokat fog tanítani, Farkas Viola táncpedagógus népi gyermekjátékokkal ismerteti meg a hallgatókat, Székely Anna pedig Szék hagyományos tánckultúrájáról tart majd előadást.

Szék egykor a sóbányái, halastavai révén gazdag település egyedülálló zene- és tánckultúrája, messziről felismerhető fekete-piros viselete, gazdagon díszített tárgykultúrája nem csak a néprajzos szakma szerelmeseit ejti újra és újra rabul. A Hagyományok Háza Széki napján ebből a világból adnak ízelítőt az érdeklődőknek, akik a meghívott vendégek, megidézett pillanatok révén elképzelhetik, milyen lehetett egykor a három utcából álló, szigorú társadalmi rend szerint működő település tagjaként élni és mulatni.

A tematikus napok nyilvános rendezvénysorozat szeptember 28-i alkalmával az erdélyi Széket mutatják be az érdeklődőknek.

10-13 óráig Sándor Ildikó vezetésével Hintalan László gyűjtéséből fog széki játékokat tanítani a Magyar Pedagógiai Társaság Hagyományismereti Szakosztálya. A játékok közben a gyerekek kézműveskedhetnek is Csíki Virág segítségével. Délután az Utolsó Óra program erdélyi táncgyűjtéseiből készült kiadványt mutatják be, mely a Hagyományok Háza kiadásában idén nyáron megjelent DVD. A kiadvány több mint 20 erdélyi falu magyar, román és cigány adatközlőinek táncait tartalmazza. A bemutató után filmvetítés és gasztronómiai előadás várja a közönséget Katlan Tóni moderálásával.

Este 7 órától Novák Ferenc Tata mesél széki néprajzi gyűjtőútjairól, élményeiről, eredményeiről táncos-zenés előadás keretében. Muzsikál Pali Marci széki prímás, kísér Kerékgyártó Gergely és Porteleki Zoltán. A műsort Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész Szék nép kultúráját és táncéletét bemutató fotósorozata színesíti majd.

A napot hajnalig tartó táncház zárja a Hagyományok Háza Átriumában.

Bővebb információ az eseményről: itt

Forrás: Hagyományok Háza

 

Hozzászólások