A természet bűvöletében címmel nyílt különleges kiállítás Kecskeméten, a Bozsó Gyűjteményben, Szinyei Merse Pál 31 festményét állították ki. 1990 óta nem szerveztek önálló kiállítást a képeinek, akkor a Nemzeti Galériában voltak láthatóak a festményei. A természet bűvöletében című tárlatot szerdán délután nyitották meg, a rangos esemény iránt nagy volt az érdeklődés.

Szinyei Merse Pál festőművészt a legtöbben a Majális és A lila ruhás nő című művei által ismerik. A most kiállított képek jól bemutatják a festő különböző alkotói szakaszait.

A mai kor művészetkedvelő embere számára Szinyei Merse Pál a magyar plein air festészet egyik legfontosabb képviselője. Saját korában nem volt „befutott” művész, az ismertség, a siker csak idősebb korában találta meg. A kiállítás első termében látható képek ezt a számára „sikertelen” időszakot dokumentálják. A második teremben a festészethez való visszatérés után alkotott képei láthatóak. A harmadik helyiségben Szinyeinek a vízzel kapcsolatos festményei szerepelnek, ez az egyik kedvelt témája volt.

Az ünnepélyes kiállítás-megnyitón jelen volt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is. Szinyei Merse Pál munkásságáról, életének érdekes momentumairól Nátyi Róbert művészettörténész mesélt, aki egyben a kiállítás egyik kurátora is. A másik kurátor, ifj. Bozsó János elmondta, hogy nem volt egyszerű összegyűjteni a képeket, a szerződéskötések, a festmények biztosítása és a megfelelő körülmények megteremtése is komoly feladat volt. Szerencsére húsz támogatója akadt ennek a nagyszerű kezdeményezésnek.

Tárlatvezetéseket is kínálnak a kiállításon:

• Május 18-án, csütörtökön 18.30-tól: Tájak, titkok, történetek Szinyei Merse Pál életéből
• Május 19-én, pénteken 18.30-tól: Impresszionista volt-e Szinyei?
• Másképp látni – Szinyei Merse Pál képei gyerekszemmel (7-12 éves korosztály számára)

 A felvétel a megnyitó előtt, sajtótájékoztatón készült.

 

A részvétel 1200 Ft/fő/alkalom, amely tartalmazza a belépőjegyet és a tárlatvezetés díját is.

Előzetes regisztráció szükséges a bozso.muzped@gmail.com-ra küldött üzenettel! Bővebb információ ITT

A Természet bűvöletében című kiállítást 2017. augusztus 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.