Sokan nem is gondolnák, hogy a télnek is régtől fogva megvannak a maga szezonális csemegéi. Köztük olyan gyümölcsök is, amelyek nemcsak finomak, vagy éppen ízletessé teszik ételeinket – de értékes összetevőiknél fogva felerősítik immunrendszerünket, segítik átvészelni a hideg, borongós, hangulattalan, megfázásos és influenzás időket.

Kezdjük mindjárt a naspolyával, mely tökéletesen a tél gyümölcse. Csak karácsony tájára érik meg, és január-februárban igazi csemege. Azt mondják, hogy akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér. Egyre több kertben termesztik ezt a kimondottan szép virágú, látványos bokornövényt, így naspolyából egyre nagyobb a kínálat a piacon is. Sokan nagyon szeretik különleges – édeskésen fanyar ízéért -, s jól is járnak vele, akik rendszeresen fogyasztják, hiszen nagyon magas a pektin- és C-vitamin tartalma.

Hasonlóképpen a kert dísze tavasztól őszig a birs, télen viszont egészségünk őre a gyümölcse – melyből az utóbbi időben a birskörte van nagyobb arányban jelen a piaci kínálatban. Sütve, kompótnak megfőzve, levesnek vagy főtt húsok mellé mártásnak is kiváló.

A harmadik téli csemegét,, a sütőtököt senkinek sem kell bemutatni – amely még mindig bőséges felhozatalban kapható a piacon mindenféle változatban; sőt még sütve is! Az antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, tápláló és finom sütőtök olyan értékes táplálékunk, hogy a második világháború utáni nyomorúságos esztendőket ezen élve tudta átvészelni az ország jó része. Rengeteg módon  felhasználható – nemcsak megsütve; de nagyon sokféle ételt készíthetünk belőle a levestől a süteményekig.

S ha már a hagyományos téli gyümölcsöknél tartunk: nem maradhatnak ki a sorból a jól betárolható, kimondottan téli fogyasztásra termesztett régi magyar almafajták sem! Ezek közül is örömmel fedeztem fel a piacon a gyermekkorom íz-emlékeiből ismert pogácsaalmát – melyet az utóbbi időben diétázóknak, cukorbetegek számára is fogyasztható almaként is ajánlanak. De az alma alapvetően egészséges gyümölcsünk – mely csökkenti a koleszterinszintet, és a bélműködést is serkenti. Még a legkisebb gyermekek is tudják, hogy: „Napi egy alma az orvost távol tartja!”

 

 

 

Hozzászólások