Hudson Szandra szépségápolási tippjeit, természetes kozmetikumokról írt cikkeit több alkalommal olvashattuk már a magazin hasábjain. Szandra azonban nemcsak elméletben foglalkozik a természetes alapanyagokkal és ezek jótékony hatásaival, hanem a gyakorlatban is megtapasztalja a kozmetikumok készítésének fortélyait, szépségeit és nehézségeit egyaránt. A természetes szépségápolásról, a Natura Con Te kézműves műhely indulásáról, eddigi sikerekről és további tervekről beszélgettünk.

rozsa1_kep

Hiszel a véletlenben?

Utólag visszatekintve a jelentősebb életeseményekre, nem véletlen semmi sem. A Gondviselésben hiszek.

Véletlenek, véletlennek látszó szándékosság vagy szándékos törekvések játszottak nagyobb szerepet abban, hogy biokozmetikumok előállításával kezdtél foglalkozni? Bölcsész végzettséggel honnan jött az ötlet?

Viccesen szoktam mondogatni, hogy sokat nyert a világ azzal, hogy nem lettem gazdaságdiplomata. A bölcsészet után ugyanis volt egy kanyarom a külkereskedelmi főiskolán, ahol gazdaságdiplomáciát tanultam. A kozmetikumkészítés tényleg véletlenül jött az utamba, amikor egy szemléletváltás során elkezdtem keresni a természetes, vegyszermentes élet lehetőségeit. Nem gondoltam arra, hogy nekem ez több lesz, mint hobby. Én csak összehívtam a kismama haverokat a konyhánkba és kevertük a krémeket, gyártottuk a fürdőbombákat a gyerekeink és a magunk örömére. Sok időnek kellett eltelnie és egy képzésre, az Önindítóra is el kellett mennem ahhoz, hogy ebből az ötletből mára vállalkozás, kozmetikumkészítő műhely és webshop legyen.

Mi marasztalt téged a pályán, hogy hobbi kozmetikumkészítőből profi biokozmetikumok előállítója lettél?

Csak a fanatizmusom. Láttam, hogy egyre többen bíznak meg bennem, egyre többen szeretik a krémeket és a dezodorokat, amiket készítek. A vásárlóim folyamatosan inspiráltak, új ötletekkel láttak el, és minden nehéz helyzetben jött valaki, aki továbbsegített.

ajakapolók

Mondj 5 érvet, amiért jó ezzel foglalkozni! Mivel ajánlanád másoknak ezt a hobbitevékenységnek tűnő, értékes potenciálokat tartogató szakmát?

Nagyszerű kozmetikumokat lehet pillanatok alatt elkészíteni, ez engem mindig elvarázsol. Pompás anyagokat lehet megismerni, melyek mind természetesek. Nekem az első nagy találkozás a sheavaj megismerése volt. Szeretem azt is, hogy kreatívan lehet változtatni a recepteket, új formákkal, új színekkel fel lehet dobni bármit.  Szeretek írni is arról, hogy egyszerű fortélyokkal hogyan fordíthatunk hátat vegyszerekkel telített életünknek, utat engedve a természetesnek, a tisztának.

Utolsóként említem azt, hogy az én családom sokat profitált abból, hogy csak természetes kozmetikumokat használnak a gyerekeim. A legkisebbem ugyanis ekcémás volt, de nem kellett szteroidokat használnia, csak az én krémemmel kentem és most már tünetmentes.

Mire van szükség ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ezen a területen?

Azt hiszem, kitartásra és nyitottságra. A műhely felállításánál rengeteg olyan feladattal kellett szembenéznem, amik előtt kis híján meghátráltam. De aztán nekiálltam, kémiai kockázatot elemeztem és számos olyan dolgot, amire pár évvel korábban gondolni sem mertem volna. Nagy segítség volt a férjem, aki vegyész és több esetben az ő szakértelme vezetett ki a slamasztikából.

Képzőművészet vagy iparművészet? Milyen képességekre, készségekre van szükség ennek elvégzéséhez?

Mindkettőt szeretem, de a kozmetikumok készítésénél a kémia az erősebb. Bármennyire is szép lenne egy krémalap mondjuk rózsabimbókkal, a józan ész azt mondja, hogy a rózsavizet használjam és ne a növényi részeket. Az esztétikum is fontos, ha már a művészetek kerültek elő. Mindig próbálok szép és tartalmas megjelenést adni a kozmetikumaimnak. A vásárlóim nagy része nő, nekik szól, őket érinti meg az esztétikum, ami sugárzik egy krémről.

zold_ruhas_portre

Mik a további terveid? Magyarországon kisvállalkozóként ma nagyon nehéz elindulni és a piacon maradni. Milyen lehetőségeket látsz ezzel kapcsolatban?

A kozmetikumaim palettáját tovább szeretném bővíteni és azt tervezem, hogy maradok az online árusításnál. Nem szeretek arról írni, hogy nehéz, amit csinálok, hiszen akkor is voltak nehéz helyzetek, amikor tanítottam, vagy amikor tolmácsoltam. Kár lenne a könnyűt keresni, a kihívások nekem mindig sokkal izgalmasabbak voltak, mint a kitaposott út. A vállalkozás szabadságát pont abban látom, hogy itt rajtam múlik a siker, és ez engem felszabadít. Egyedül vagyok a döntéseimben, de egyből jönnek a visszajelzések, amik megerősítenek vagy eltérítenek az útról. Azt, hogy ez a szemlélet mára az enyém, az Önindító 2014-nek köszönhetem. A KIK Egyesület szervezésében megvalósuló fél éves képzés során nagyon sok ismeretet kaptam, amik nélkül nehéz lenne most a vállalkozás kezdeti szakaszában.

Milyen kozmetikumokat készítesz, és mivel szeretnéd még bővíteni a palettát?

Jelenleg sheahabok, dezodorok, hidratáló krémek és ajakápolók vannak a kínálatomban. Lesz még a közeljövőben hajápoló termékcsaládom és több fürdéshez kapcsolódó termék is.

Naturacote_dezodor

Milyen alapanyagokat használsz? Mennyire egyszerű ezeket beszerezni?

A legkedvesebbek számomra a sheavaj és a hidegen sajtolt természetes olajok, mint a mandula, a szezám vagy a makadámiadió olaj. Az alapanyagokat kis mennyiségben, jó minőségben itthon is egyre könnyebben be lehet szerezni. Nekem a magyarokon kívül még mindig vannak angol, német és francia beszállítóim is, akiknél nagy tételben tudok kiváló minőségű, friss alapanyaghoz jutni.

Hol lehet kapni a termékeidet? Hogyan tudod a Natura Con Te termékek hírét eljuttatni a reménybeli vásárlókhoz?

A kozmetikumokat a webshopban (www.naturaconte.hu) és két bioboltban (Szigetváron és Pécsett) is lehet kapni.

Miért ezt a márkanevet választottad?

Nagyon sokáig gondolkodtunk. Nehéz volt választani, minden ötletet elvetettünk, aztán egyszer csak a férjem, aki szintén beszél olaszul, kiejtette ezt a három szót – Natura Con Te. A természet fontos nekem, hiszen egész filozófiám arra épül, hogy higgyünk a természetben és hagyjuk a szintetikus összetevőket és a vegyipar leleményeit. A con te azt jelenti: veled. Személyes kapcsolatot igyekszem kialakítani a vásárlóimmal, ezért is kezdtem blogolni.  Az a szemléletváltás, ami szükséges ahhoz, hogy eljussunk a vegyszermentes kozmetikumokhoz, csak személyes odafigyeléssel lehetséges, az információ átadásával és úgy vélem, szeretettel.

További sok sikert kívánunk ehhez a kreatív, szép hivatáshoz!

A Natura Con Te weboldala és facebook oldala

Weninger Nóra

Fotók: Hubay-Németh Natália, Hubay József.
NNFotó

Hozzászólások