Ünnep a boltívek alatt

Az átadó ünnepségen Knáb Judit CJ tartományfőnöknő és Puskás András alpolgármester a nemzeti szalagot belülről vágták át, szimbolizálva azt, hogy a CJ szerzetesrend és a Ward iskola egyre jobban nyit a külvilág felé és szerves része a város kulturális és lelki életének.
Knáb Judit CJ megemlékezett a 65 éve önkényesen bezárt iskoláról, a rendtagok meghurcolásáról, és a visszatérés viszontagságairól.
Az ünnepség utáni sajtótájékoztatón az alpolgármester úr utalt rá, hogy van remény a folytatásra, mivel a 2014-ben záruló EU-s költségvetési ciklusban még számos forrás áll rendelkezésre Magyarország számára, és az egyházi épületek felújítása az egyik fókuszpontja a következő hónapok pályázatainak.

Megújult tér

Hosszú várakozás és kitartó munka eredménye, hogy az iskola újra birtokba vette az eddig lezárt főbejáratát és főlépcsőházát. A CJ rend szerzetesnővéreit és növendékeiket 65 éve űzték el az iskolájukból az akkori karhatalom katonái. A rendszerváltás után a nővérek csak fokozatosan és lassú ütemben kaphatták vissza az épületet, ahol az új Ward Mária iskola mellett több másik intézmény is működött. Éveken keresztül kénytelenek voltak közösen használni a falakkal is egyre jobban szétszabdalt épületet.

Az Irányi és Molnár utca sarkán, jellegzetes nyolcszög alakú sarokkal álló épület története 1787-ben kezdődött, amikor Mária Terézia behívta és a Váci utcai domonkos kolostorba telepítette az angolkisasszony szerzetesrendet. A nők nevelésével foglalkozó szerzetesrend először három elemi osztályt, majd 1855-ben, az országban először, tanítónőképzést indított és 1893-ban megépítette a kétemeletes Molnár utcai iskolaépületet. A harmadik emelet később épült. Az 1930-as években az épület belső udvarán ebédlővel, majd 1936-ban tornateremmel bővült.

A háború után, 1948-ban az iskolát államosították, a szerzeteseket szétszórták, a rendet feloszlatták. A kommunizmus idején az épületet széttagolva használták. A rendszerváltás után az épület visszaadása 2001-től kimenő rendszerben valósulhatott meg, így a teljes épület 2007-re került a szerzetesrend birtokába.

2007-ben az V. kerületi önkormányzat 10 évvel meghosszabbította a renddel fennálló megállapodást, ennek a támogatásnak és uniós pályázatnak köszönhetően már megújult az iskola energetikai rendszere. Új öltözők és mellékhelyiségek, tanári és titkársági szoba került kialakításra. Az megújult főbejárat mögött egy kiszélesített lépcső és egy várakozó podeszt fogadja az iskolába érkezőket. A fogadó tér különlegessége a boltíves térbe illeszkedő egyedi kialakítású portásfülke. A lépcsőházi orsótérbe ékelt műszakilag elavult lift helyett korszerű, az alagsorba is lehívható, mozgáskorlátozottak számára is használható felvonó épül.

Mit hoz a jövő?

A rend és az iskola közös álma a nagy közösségi tér, az aula megépítése, amihez azonban jelenleg nem rendelkeznek még megfelelő anyagi erőforrással. Szintén az elkövetkező évek feladata a Nyáry Pál utca sarkán álló tornaterem helyett egy korszerű, új tornaterem megépítése. Ezeknek a terveknek a megvalósításához, adománygyűjtésbe kezdtek, téglajegyet árusítanak és céges szponzorációs lehetőségeket dolgoztak ki. A következő lépés Dr. Mádl Ferencné Dalma asszony fővédnökségével október 18-án megvalósuló adománygyűjtő est lesz.

Forrás: www.wardmaria.hu

2013. szeptember 16.

Hozzászólások