A patinás kiállítóhely igazgatója, Wim Pijbes pénteken egy nagy digitális órát helyezett üzembe. A múzeum falán lévő berendezés kijelzi a munkálatokból még hátralévő napokat, órákat és perceket. A felújított múzeumot Beatrix holland királynő nyitja meg a látogatók előtt április 13-án.

A 17. századi németalföldi mesterek munkáit is őrző Rijksmuseumot 2003-ban zárták be, a felújításnak az eredeti tervek szerint néhány év alatt kellett volna befejeződnie. A múzeumban őrzött világhírű műveket a munkálatok ideje alatt egy oldalszárnyban tekinthették meg az érdeklődők.

A múzeum honlapján – www.rijksmuseum.nl – olvasható összegzés szerint a felújítás után a korábbi évi egymillió látogató helyett másfél-kétmilliót is fogadhat az intézmény. A 12 ezer négyzetméternyi kiállítótérben a látogatók összesen 8 ezer műtárgy segítségével ismerkedhetnek meg a holland történelem 800 évével. Aki végigjárja majd a termeket, annak mintegy másfél kilométeres sétát kell tennie.

A felújított múzeumban egy étterem és két kávézó, valamint egy 300 négyzetméter alapterületű bolt kapott helyet. Felújították a múzeum kertjét is. A munkálatok 375 millió euróba (több mint 100 milliárd forintba) kerültek, a pénzt a holland kulturális minisztérium, a múzeum és szponzorok biztosították.

Forrás: MTI

2012. január 5.

Hozzászólások