Rohanó világban élünk. Már gyermekkortól kezdődik, hiszen iskola után még oda kell érni a különórára, de már maguk a reggelek sem olyan kényelmesek, mint ahogyan az legtöbbször jól esne. Felnőttkorban ehhez még társulnak a munkahelyi kihívások, esetleg az egzisztenciális problémák, a kapcsolatokban rejlő feszültségek, így nem csoda, ha azt lehet mondani, hogy kevés ember van, akit nem érint korunk betegsége, a stressz.

kolesgolyo1

Pedig a stressz hosszú távon mindenkinek ártalmas, ha ez több mint némi egészséges izgalom, vizsgadrukk, versenyláz, akkor mindenképpen csökkenteni kell.
Igaz, hogy a mozgás felszabadító hatása csökkenti legjobban a stresszt, vannak relaxációs technikák is, de már a táplálkozásunkkal is eredményeket érhetünk el. Minél egészségesebb hozzávalókból készítjük el ételeinket, annál ellenállóbbak leszünk.
Sőt! Az evés határozottan segít a feszültség csökkentésében, örömérzettel tölt el, ellazít. A nassolás pedig, amely leginkább rágcsálás szokott lenni, az egyik legjobb stresszoldó módszer. A rágcsálással együtt járó ritmikus szájmozgás kifejezetten megnyugtató tevékenység. Rágcsálni lehet határozottan egészséges dolgokat is.

kolesgolyo2

Rágcsálni lehet határozottan egészséges dolgokat is. Valamit, ami laktató, könnyen emészthető,  mégis tápláló. Ilyen gabona a köles, amely ráadásul gluténmentes, és az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, emellett értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag. A és B vitamin mellett lecitint,  káliumot, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Ráadásul az egyetlen lúgosító hatású gabonaféle, könnyen emészthető, rostdús, úgyhogy tulajdonképpen bárki fogyaszthatja.

Közel 20 éve lesz, hogy a Biopont közel féléves kísérletezés után sikerrel extrudálta a kölest. Gyakran használjuk ezt a szót, úgyhogy fejtsük is meg: az extrudálás a gabonák masszává tömörítése, amelynek során veszítenek a nedvességtartalmukból, viszont felvesznek bármilyen formát, például golyóbisok lesznek belőlük. A kalóriaszegény csemege nagyon gyorsan a kisgyerekek, majd később a vonalaikra vigyázó, ám mégis nassolni kívánó hölgyek és urak kedvence lett. Sok vízzel fogyasztva remekül csillapítja az éhségérzetet.

kolesgolyo5kolesgolyo6
A stressz persze egyaránt érinti azokat, akik édesszájúak, meg azokat is, akik inkább a sós ízeket kedvelik. A Biopont rájuk is gondolt, hiszen a kölesgolyó immár 12 ízben érhető el: a natúr mellett újdonságként ott a spenótos-póréhagymás, nagyon kedvelt a magyaros, a barbecue és a sajtos-hagymás ízesítés is, az édes változatok közül listavezető a földimogyorós, szorosan a nyomában ott a kakaós, a fahéjas, a fehér-, tej- és ét biocsokiba mártott változat is. Karácsony közeledtével pedig egészen biztosan a Téli álom csemege nevű almás-fahéjas lesz a sláger.

Bővebb információ:
www.biopont.hu

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások