Ünnepélyes külsőségek között megnyílott az egyedülálló, késő római császárkor legjelentősebb ezüstkincseiből rendezett kiállítás Kecskeméten a Cifrapalotában. A Seuso-kincsek tárlatát Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg 2018. január 30-án, mely február 18-ig, hosszabbított nyitvatartással, naponta 8-tól 20.00 óráig tekinthető meg.

A megnyitó résztvevőit az Aurin leánykar csodálatos, mesébe illő éneke kápráztatta el, ezüstösen csengő hangjuk méltó volt az ezüstkincsek későbbi látványához. A Kodály-feldolgozásokat és a leánykart Durányik László karnagí vezényelte. 

A kiállítást dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő méltatta, kifejezve köszönetét Kecskemét városának. Sokan sokat tettek azért, hogy a város büszke lehessen rá: ezeket a kincseket Kecskemét is magáénak tudhatja egy rövid időre. Nagy kihívás ez a Kecskeméti Katona József Múzeum számára mind biztonságtechnikai, mind kivitelezési szempontból. A múzeum munkatársai már évek óta kiemelkedően teljesítettek, megdolgoztak azért, hogy ide kerülhettek ezek a leletek.

     

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója megnyitó beszédében kifejtette, hogy ez egy komplex kiállítás, amely azt akarja bemutatni, hogy milyen szellemi és anyagi körülmények és milyen életszínvonal jellemezte Pannónia társadalmi életét a késő római császárkorban.

Fotó: Gong Rádió

A Seuso-kincs egy különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgy együttes. Az ezüstedények saját koruk művészetének is csúcsdarabjai lehettek. A kiállítás anyaga hat vidéki múzeumban is bemutatkozik, mielőtt visszakerül a Nemzeti Múzeumba. 2018. január 30-tól február 18-ig Kecskeméten a Cifrapalotában tekinthető meg.

A vándorkiállítás hat helyszínén a különleges értékű kincslelet mellett minden településen megismerhetünk egy-egy kiállított anyagot, amely az adott múzeumhoz, területhez kapcsolódik. Kecskeméten szintén a Cifrapalotában tekinthetik meg a Seuso-kincs korszakához illeszkedő két helyi leletet: a szabadszállási üvegpoharat, valamint a nemrégen a Mercedes-ásatásokon feltárt hun vezér síranyagát.

A gyorsabb bejutás érdekében az érdeklődőknek érdemes regisztrálniuk a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján. A jegyvásárlásról és a regisztrációról, valamint a látogatások rendjéről ITT írtunk.

 

Szép élményeket kívánunk a múzeumlátogatás során!

 Fotók: B. Kiss János