A Seuso-kincs, a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása 2018. január 30-án nyílik Kecskeméten a Cifrapalotában. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg és Kaposvár után, az országos körút negyedik állomásaként lesz látható Kecskeméten. A Cifrapalotában sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony elmondta: büszkék lehetünk, hogy Kecskeméten is otthonra lelnek a különleges kincsek egy rövid időre. 

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgy együttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban is bemutatkozik. 2018. január 30-tól 2018. február 18-ig Kecskeméten a Cifrapalotában tekinthető meg.

A 14 nagyméretű ezüstedény össztömege 68,5 kg. Az ezüstműves remekművek saját korukban összesen 2040 solidust érhettek. Ez azért is meghökkentő, mivel a 4. században egyetlen solidusból 350 liter búzát vagy 109 liter bort lehetett vásárolni! A Seuso-kincset két, ételek tálalására szolgáló nagyméretű lapos tál, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tál, egy mosdáshoz használt mély tál és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsó, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített kancsó alkotja. Két vödör, egy illatszeres tégelyek tárolására szolgáló doboz, valamint egy amfora is része az együttesnek. A kincseket a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve. Az ezüstedényeket egy rézüstben helyezték el úgy, hogy a nagy tálakat az üst aljába, lefelé fordítva egymásra, majd a kisebb edényeket a tetejükre fektették.

A római császárkor késői szakaszából (4. ˗ 5. század) származó kincslelet nevét az úgynevezett Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjéhez tartozott. Nevét más történeti forrás nem őrizte meg, de elképzelhető, hogy a hivatali apparátus tagjaként vagy a hadsereg tisztjeként császári szolgálatban állt. Családjának vagyonához nemcsak ezüstedények, hanem egy Balaton környékén fekvő nagybirtok és villa is hozzátartozhatott.

A késő császárkorból ismert mintegy harminc, lakoma-készlet darabjait is tartalmazó nemesfém kincslelet között a Seuso-kincs mind művészi, mind anyagi értékét tekintve kiemelkedő helyet foglal el. A kiállításon bemutatott ezüstkészlet össztömegével a fennmaradt késő császárkori ezüst ötvösművészeti kincsleletek között a legértékesebbnek számít.

A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság előtt is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték ezekre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A műkincs-együttesnek ezután nyoma veszett, majd a műkincspiacon bukkant fel. A rendelkezésre álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot a 80-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium egy 1990-es New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron, ennek az összegnek a többszöröséért.

A magyar állam sosem mondott le tulajdonjogáról, és hogy visszaszerezze a páratlan értékű ezüsttárgyakat. Több éven át tartó sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben hazatérhetett a kincs jelenleg ismert 15 darabja. Három évvel ezelőtt 15 millió euró, legutóbb pedig a leletegyüttes még értékesebb darabjai esetében 28 millió euró kompenzációs díjat fizetett. Ez összességében jóval kevesebb, mint az 1990-es évek elején tervezett aukciós kikiáltási ár. Nagyságrendjét tekintve egy kincs tulajdonjogáért folytatott, megnyert per esetén a magyar államnak megközelítőleg ugyanekkora összeget kellett volna fizetnie a kincs jóhiszemű vásárló státuszában levő korábbi birtokosainak. A tárgyalásoknak köszönhetően a nagyközönség mostantól szabadon megcsodálhatja a késői császárkor kiemelkedő művészi színvonalú műkincsegyüttesét.

A vándorkiállítás hat helyszínén a különleges értékű kincslelet mellett minden településen megismerhetünk egy-egy kiállított anyagot, amely az adott múzeumhoz, területhez kapcsolódik. Kecskeméten szintén a Cifrapalotában tekinthetik meg a Seuso-kincs korszakához illeszkedő két helyi leletet: a szabadszállási üvegpoharat, valamint a frissen, Mercedes-ásatásokon feltárt hun vezér síranyagát.

A Seuso-kincs vándorkiállítás helyszínei és időpontjai:

Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum
2017. október 29. – november 19.
Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum
2017. november 28. – december 17.
Kaposvár, Rippl-Rónai Múzeum
2017. december 29. – 2018. január 21.
Kecskemét, Katona József Múzeum
2018. január 30. – február 18.
Miskolc, Herman Ottó Múzeum
2018. február 27. – március 18.
Nyíregyháza, Jósa András Múzeum
2018. március 27. – április 15.

BELÉPŐJEGY, BEJELENTKEZÉS

Belépőjegy árak:
• Teljes árú: 600,- Ft
• Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 300,- Ft
• Múzeumpedagógiai foglalkozás díja: 350,-
A megvásárolt belépőjeggyel a Cifrapalota állandó kiállításai is megtekinthetőek. A belépőjegyek a Cifrapalota pénztárában vásárolhatóak meg, kizárólag készpénzes fizetésre van lehetőség. Előre megváltott belépőjegy, ajándékjegy vásárlására van lehetőség, de az ezzel érkező látogatóknak is a várakozók sorába kell beállniuk, vagy telefonon (20/258-18-48) időpontot foglalni. Önmagában az elővételben megváltott jegy a beléptetésnél nem jelent kedvezményt.

A kiállítás nyitva tartása:
A kiállítás 2018. január 30-án 12 órától február 18-ig, hosszabbított nyitva tartással, naponta 08-20 óráig tekinthető meg. Belépőjegyeket 19.30-ig adunk ki a napi utolsó, 19.30-kor induló csoportba!

CSOPORTOS IDŐPONTFOGLALÁS
10 fő feletti csoportok számára látogatási időpont foglalása a honlapon közzétett táblázat segítségével lehetséges. 2018. január első hetében kizárólag az iskolai csoportok foglalhatnak időpontot! Egy időpontban maximum 40 főt tudunk fogadni.
A foglalásról e-mailen visszajelzést kapnak a csoportok, kizárólag visszajelzés esetén válik élővé a foglalás!

Egyéni látogatók számára is van lehetőség bejelentkezésre a 20/258-18-48 telefonszámon.
A foglalt időpont a kiállítóterembe való belépés időpontja. Kérjük, hogy a foglalt időpont előtt érkezzenek, hogy legyen idejük a jegyvásárlásra és a ruhatár használatára! Amennyiben a bejelentkezési időpontra nem érkeznek meg, a várakozókat engedjük be a kiállítás területére.

Kedvezmények, kedvezményezettek köre:

2011. július 26-án hatályba lépett 194/2000.(XI.24.) Kormányrendelet értelmében a múzeum állandó és időszaki kiállításait az Európai Gazdasági Térség állampolgárai (így a magyar állampolgárok) a következő kedvezményekkel látogathatják.
I. DÍJTALANUL látogathatják a kiállítást:
• Kiskorúak, 6. életévük betöltéséig
• 70. életévüket betöltöttek
• Fogyatékossággal élők, valamint kísérőik (jogosultanként legfeljebb egy fő)
• Közoktatásban dolgozó pedagógusok, adott évre érvényes igazolással
• A közoktatási és kulturális miniszter által kiadott szakmai belépővel (hátoldalán érvényesített közgyűjteményi kártya), illetve a Pulszky Társaság, a Magyar Múzeumi Egyesület, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Magyar Levéltárosok Egyesülete tagkártyájával rendelkezők
II. 50%-OS KEDVEZMÉNNYEL látogathatják a kiállítást (a különféle kedvezmények nem vonhatók össze, jegyvásárláskor csak egyféle kedvezmény érvényesíthető):
1. 6-26 év közötti életkorúak
2. Öregségi teljes nyugellátásban részesülő nyugdíjasok, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 18.§ (2a) bekezdése szerint
3. Családi jegy: felnőttek számára 50%-os kedvezményes belépőjegy, gyermekeknek ingyenes, amennyiben legfeljebb két fő (felnőtt) legalább két, 18 év alatti személyt kísér, és azok közeli hozzátartozója.
III Saját hatáskörű kedvezmények:
A. Ingyenes belépési lehetőség:
1. Előzetesen bejelentkezett, iskolai szervezésű, kecskeméti diákcsoportok
2. ICOM, ICOMOS, AICA kártyával rendelkezők
3. MVMSZ – Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége igazolásával érkező kollégák
4. Hungary Card Standard kártyával, amennyiben a kinyomtatott napijegy a pénztárban marad
IV. Szallas.hu kedvezmény: 10% kedvezmény a belépőjegyek árából

HASZNOS LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓK:

Látogatási rend:
A tárlat úgynevezett zárt ajtós kiállítás, egy időben maximum 40 látogató tartózkodhat a kiállítótermekben. A beléptetés fél óránként történik, minden óra 00 és 30 perckor. A látogatók 30 percet töltenek el a kiállítótérben. Az első látogatók 8.00-kor, az utolsó látogatók 19.30 perckor kezdik meg a tárlat látogatását. Minden egész órakor előre bejelentkezett csoportok, minden óra 30 perckor egyéni látogatók tekinthetik meg a kiállítást. A kiállítótérben egyszerre maximum 40 fő látogató tartózkodhat, ezért várakozásra lehet számítani.
• A regisztrált, időpontra érkező csoportok és egyéni bejelentkezők a belépésnél előnyt élveznek. A kiállítás megtekintése ebben az esetben nem érkezési sorrendben történik. Egyéni látogatók számára is van lehetőség bejelentkezésre a 20/258-18-48 telefonszámon.
• A ruhatár használata kötelező és ingyenes. Kabátokat szíveskedjenek itt elhelyezni! A kiállítótérbe csak kisebb kézitáska vihető be, amely mérete nem haladhatja meg a 30x30x15 cm-t. Hátizsákot a kiállítótérbe bevinni tilos. A ruhatár őrzött.
• Babakocsit, nagyméretű tárgyat, esernyőt, sétabotot a kiállításba bevinni nem lehet.
• A fénykép- és videófelvétel készítése tilos, fotójegy váltására sincs lehetőség. Mobil telefonnal sem lehet felvételeket készíteni a tárlaton!
• A kiállítótérbe ételt, italt bevinni nem lehet.
• Állatot a Kiállítóhely területére behozni tilos!
• Kerekesszékkel érkező látogatóink a Csányi János krt. felőli bejáratot vehetik igénybe. A kiállítás az épület földszintjén található, kerekesszékkel megközelíthető.
• Dohányzás a Kiállítóhely egész területén tilos!
• Tájékoztatjuk tisztelet látogatóinkat, hogy a kiállítótermekben kamerás megfigyelőrendszer működik.

Múzeumpedagógiai foglalkozások

Római kori lakoma: 7 éves kortól 18 éves korig – 1 órás foglalkozás

A késő császárkorból származó mosakodáshoz, valamint étkezéshez használt, különlegesen díszes tárgyak megtekintése után fény derül arra, hogy milyen ételeket ettek, hogyan és mivel terítettek, milyen fényűző lakomákat rendeztek a római kori polgárok. A foglalkozást gyümölcs-kóstolással, illatos fűszerek szagolgatásával és rövid szituációs játékkal tarkítjuk az egyes korcsoportok igényeinek megfelelően.

A foglalkozás ára: 350 Ft/ fő, valamint a belépődíj: 300 Ft/fő. Tárlatvezetés díja: 1000 Ft/csoport

 

 

 

 

Hozzászólások