Már megnyílt

SÉDAY ÉVA (1929-2011) festőművész emlékkiállítása!

A kiállítás megnyitóján jártunk, ahol csodálatos színekben pompázó művek gyönyörködtetik a szemet és a szívet. A festőnőt Dr. Szécsi Gábor mutatta be és méltatta a munkásságát. Majd leánya, Horváth Éva Mónika, aki maga is festőművész, emlékezett vissza a művek kapcsán néhány gyermekkori momentumra.

Megtudtuk, hogy az apa is festő volt, és a két szülő, mint két pajkos gyermek, gyakran belefestett egymás képeibe. Az ecsetjeikkel vitatkoztak, de a végén az édesanya tette fel mindig az “i”-re a pontot, azaz végezte el az utolsó ecsetvonást. A kiállítás képeit tehát tulajdonképpen hárman készítették, a családi triumvirátus. De olyan pipacsokat, mint Séday Éva, senki sem tud festeni – tette hozzá a leánya.

Séday Éva 1954-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Fónyi Géza tanítványaként. Az erőteljes színekkel festett képein tájakat, csendéleteket, alakokat jelenített meg folthatásokra törekvő, a motívumokat és a kép szerkezetét kiemelő komponálás-móddal. 1983 és 2010 között minden évben több hónapot dolgozott a Kecskeméti Alkotóházban, számos kiállítást rendezett a városban és környékén. Műveit hazai és külföldi gyűjtemények is őrzik, de sok kecskeméti otthonba is eljutottak alkotásai.

A megnyitó időpontja: 2012. augusztus 23. 18.00 óra

Helyszín: Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ

A tárlatot megnyitja: Horváth Éva Mónika festőművész

Látogatható: 2012. szeptember 9-ig, naponta 10 és 18 óra között.

Szeretettel várnak minden művészetkedvelőt! Nem szabad kihagyni!

 

Weninger Endréné

Hozzászólások