A megfigyelés szerint a résztvevők, bár egy elsötétített szobában tartózkodtak, teliholdkor hosszabb idő alatt tudtak elaludni. Ezzel párhuzamosan a melatonin nevű hormon – mely az alvás-ébrenlét ciklust szabályozza – szintje is lecsökkent.

A két éjszakán keresztül megfigyelt önkéntesek nem voltak tisztában a kísérlet céljával és ágyukból nem láthatták a Holdat. Az eredmény azt mutatta, hogy teliholdkor a mély alváshoz kapcsolódó agyi tevékenység körülbelül harmadára esett vissza. Az önkénteseknek ezen kívül 5 perccel tovább tartott elaludni és 20 perccel kevesebbet is aludtak ebben az időszakban.

“Úgy tűnik, a holdciklus akkor is befolyásolja az emberi alvást, amikor az ember nem látja a Holdat és nincs is tudatában az éppen aktuális holdfázisnak” –állapította meg a kísérletet vezető professzor, Christian Cajochen.

Dr. Neil Stanley angol alváskutató szerint mindenképpen jelentősek a kísérlet eredményei. A Holdhoz nagyon erős kulturális hagyományok kapcsolódnak, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha hatással lenne ránk. Az most már a tudomány dolga, hogy megtalálja, miért alszunk ennek következtében rosszabbul.

Forrás: bbc.co.uk

2013. augusztus 1.

Hozzászólások