Pénteken köszöntötték a Pécs városa, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. által indított Zsolnay Program 1000. látogatóját a Zsolnay Kulturális Negyedben. Február óta 35 településről érkezett egy-egy csoport, hogy ingyenesen megtekinthesse a Negyed látnivalóit.

zsolnayprogram1

Eszékről, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központból érkezett 5-10. osztályos gyermekek csoportját köszöntötte a Zsolnay Program 1000. látogatójaként dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője pénteken. Ez az intézmény az egyetlen olyan képzési centrum, ahol Horvátországban az általános iskolai képzés mellett magyar nyelvű középiskola működik.

A Zsolnay Program célja, hogy 2016 és 2018 között valamennyi, azaz több mint 300 baranyai település egy-egy, 30-35 fős szervezett csoportjával térítésmentes formában megismertessék a Zsolnay Kulturális Negyed sokszínűségét, kiállításait, különböző múzeumpedagógiai-, természettudományos-, ismeretterjesztő programjait, valamint táncházait, interaktív és kreatív játszóházait. Emellett határon túli csoportokat is fogadnak kétnapos kulturális programra Pécsett.

zsolnayprogram2

A program népszerűségét mutatja, hogy eddig 26 baranyai és 9 határon túli csoport élt a lehetőséggel, így érkeztek látogatók többek között Bácsfeketehegy, Bácskeresztúr, Kishegyes, Doroszló, Bácskertes, Vörösmart, Laskó, Szabadka és Eszék településekről is. A határon túli csoportokat jellemzően iskoláskorú gyermekek alkották, míg a Baranyából érkező csoportok összetétele változatos volt: a felnőtteknek és nyugdíjasoknak szóló ajánlatot 12 település választotta, a családi csomagot 10, míg a gyermekeknek kínált ajánlatot 4 település kérte.

 

A Zsolnay-örökség Pécs és Baranya megye közös kincse, büszkék vagyunk arra, hogy a Baranya Megyei Értéktárba is bekerült. Fontosnak tartjuk, hogy minél több baranyai ember eljuthasson a Zsolnay Kulturális Negyedbe és megismerhesse ezt a páratlan értéket, ezért csatlakoztunk a programhoz és ezért támogatjuk anyagilag, hogy 3 év alatt 10 ezer látogató tekinthesse meg a Gyugyi-gyűjteményt, a Rózsaszín kiállítást, a csodálatos tereket, szobrokat, a Zsolnay dinasztia csodálatos örökségét – mondta Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke.

 

A program egészen 2018-ig folytatódik, a baranyai települések a latogato@zsn.hu e-mail címen informálódhatnak és jelentkezhetnek a programra.
Részletek

Forrás: Zsolnai Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Hozzászólások