Közös jótékonysági vacsorát adott a 3 Michelin-csillagos világhírű séf, Rasmus Kofoed és a Magyar Bocuse d’Or csapat. A rendkívüli vacsoraest bevétele a vidéki szakácstanulók tehetséggondozását segíti.

kozos jotekonysagi vacsora

Közös jótékonysági vacsora

A magyar gasztronómia idei csúcseseménye volt június 16-án a Stand Étteremben a Magyar Bocuse d’Or csapat és Rasmus Kofoed, a világ legjobb éttermének, a dán Geranium séfjének közös jótékonysági vacsoraestje.

Az esemény a nem mindennapi ízélményeken túl fontos üzenettel és küldetéssel bír: a vacsora értékesítéséből befolyó pénzösszeggel a hazai Bocuse d’Or csapatának felkészülését segítő vidéki szakácstanulók Budapestre utaztatását, elszállásoltatását és ellátását biztosítja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.

„Minden felkészülésbe bevontunk vidéki szakácstanulókat eddig is. Az utazásuk és a szállásuk költsége azonban mindig az a tétel volt, amit nehéz volt kigazdálkodni. Idén szeretnénk ezzel a jótékonysági vacsoraesttel ezen változtatni” – mesél a kezdeményezésről Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

„Az a cél, hogy a sikeresen pályázó tanulók a felkészülés alatt kéthetes periódusokban váltsák egymást. Beleláthatnak így azokba a folyamatokba, amiket máshol nem volna lehetőségük megtapasztalni. A tanulóknak szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy minél több szakmai ismeretet magukba szívjanak a magyar csapat mellett, illetve minél inkább mutassák meg tehetségüket és tudásukat, amellyel a későbbiekben akár maguk is a Magyar Bocuse d’Or csapat tagjai lehetnek majd. Még az is elképzelhető, hogy a második, harmadik commis is közülük kerül majd ki. Ők azok, akik a felkészülés hajrájában végig velünk lesznek, amikor már időre főz a csapat.”

A Geranium a világszerte legnagyobb szakmai elismerésnek örvendő éttermi rangsor, a World’s 50 Best Restaurants 2021-es lisátájának 2. helyén szerepel. A szakmai híresztelések szerint pedig a legesélyesebb az idei évben arra, hogy a lista első helyére rangsorolják. A 3 Michelin-csillagos koppenhágai étterem séfje Rasmus Kofoed, aki a Stand meghívására érkezett Magyarországra.

A szakmai kapcsolat évekre nyúlik vissza: Széll Tamás egykori Bocuse d’Or versenyének felkészítőjét üdvözölhetjük Budapesten. A 3 Michelin-csillagos séf egy személyben a valaha volt legsikeresebb Bocuse d’Or versenyző, valódi ikon nem csak hazájában, a világ talán legizgalmasabb, progresszív gasztronómiai teljesítményeit nyújtó Dániában, hanem világszerte.

Rasmus Kofoed Magyarországon most először mutatta be két emblematikus fogását a júniusi közös jótékonysági vacsora esten.

A vendégek így a sztárséf emblematikus signature halételét is megkóstolhatták. A 3 Michelin-csillagos étterem ikonikus fogása a Márványozott tőkehal, író, petrezselyem, kaviár. Az immár teljesen húsmentes csúcsétterem majdnem teljesen zöldségekre építi menüjét, halakkal és tenger gyümölcseivel azonban dolgoznak. Egy kaviáros-tengeri halas étellel mutatta be a séf a Geranium világát.

A Magyar Bocuse d’Or csapat, Dalnoki Bence versenyző és Nyikos Patrik commis segítőikkel kiegészülve pedig ismét elkészítette azokat a fogásokat, melyekkel a 2022-es európai döntőn ezüstérmet szereztek, mégpedig pontosan olyan formában, ahogyan azt március végén a nemzetközi zsűri kóstolhatta a Budapesten megrendezett eseményen.

Az ország leghíresebb séfpárosának, az immár két étterem számára is Michelin-csillagot szerzett Szulló Szabinának és Széll Tamásnak két exkluzív fogása és egy desszertje szerepelt a nemzetközi vacsoraesten. Ez a menüsor túlzás nélkül világszenzációnak számít.

A fogásokat az alkalomhoz illő komoly borsor kísérte, nagy évjáratok ikonikus Champagne-házaktól, többek között a Bollinger 007 Spectre 2009 Jéroboam és a Charles Heidsieck 1989 L’Oenothéque Jéroboam, a desszertek mellé pedig 2006-os Tokaji Aszú és a 2007-es Eszencia a Szepsy birtokról.

Még több információ az eseményről itt olvasható.

 

Forrás: Arteregó Kft.

 

Hasonló cikkünk:

A Bocuse d’Or séfjei az Országos Mentőszolgálatnak és kórházi dolgozóknak főznek

 

Hozzászólások