Vannak jeles napok a naptárban, amelyeket szeretünk megünnepelni. Egészen biztosan ilyen november 11-e, Márton napja is, amely az év 315. napja, s ily módon még kereken 50 nap van hátra az esztendőből. De persze nem ez a kitüntetett figyelem oka, hanem a naphoz kapcsolódó hagyományok őrzése, amelyet elsősorban a gasztronómia rajongói várnak évről évre növekvő lelkesedéssel.

Szent Mártont a katonák és koldusok védőszentjeként tisztelik. Jótetteiért egy ízben püspöknek is akarták választani, de szerénységből elrejtőzött egy libaólban, nehogy nyomára bukkanjanak. A legenda szerint a libák gágogása árulta el, így nem menekülhetett, el kellett vállalnia a püspöki tisztséget.

Szent Márton napja, ez a novemberi dátum jelentette az őszi munkák végét. A természet ilyenkor kezdte meg téli pihenőjét. A cselédek megkapták éves bérüket, és jutalmul egy-egy hízott libát. A libából készült finomságok elfogyasztásával ünnepelték a befejezett mezőgazdasági szezont, s ekkor kóstolták meg először az újbort, ezért ez a nap az újbor ünnepe is. Márton-napi libalakomáról először egy 1171-ből származó írásos beszámoló emlékezik meg.

Márton-napjához egyébként számos hagyomány és babona is kötődik. A pásztorok által kötött vesszőkkel szokás volt megveregetni a jószágokat, hogy jó legyen a következő évi szaporulat is. Szintén babonaság, hogy ezen a napon se mosni, se teregetni nem szabad, mert bajt hoz a jószágokra. A régi bölcselet azt állította, hogy ha november 11-én kemény fagy van, akkor karácsonykor enyhe lesz az idő, de ha jó idő van Márton napján, akkor nagyon hideg lesz a tél. És innen származik a libafogyasztással kapcsolatos babona is, mely szerint aki nem eszik libát Márton-napon, egész évben koplalni fog.

Budapest első libaétterme ezt természetesen nem szeretné kockáztatni, így nem bízza a véletlenre a derék szárnyasok fogyasztását. Már november 7-től kezdődően különleges séf ajánlattal kedveskednek minden libarajongónak. Három menüt állítottak össze, de természetesen a fogások külön-külön is rendelhetőek. A Dunyha Vendéglő különleges ételeivel egészen november 18-ig várja a gasztronómiai ínyencségekre vágyó vendégeket!

Chef ajánlat Márton-nap alkalmából

A menü

  • Házilag füstölt libamell tormás céklaolajjal, tépett zöldsaláta
  • Diós-mézes libacomb sütőtökös házi nudlival
  • Dunyha somlói almás palacsintában Bourbon vanília mártással

B menü

  • Korhely libaleves kapros házi tejföllel, árpagyönggyel
  • Gesztenyés libamell sült almával, burgonyagombóccal
  • Sült tejes pite rumos baracklekvárral

C menü

  • Libamájpástétom aszúecetes fügével, tökmagos kaláccsal
  • Császárszalonnába tekert libamell szűz vadasan, szalvétagombóccal
  • Gesztenyepüré forró meggyraguval

Részletes információ a vendéglő honlapján és facebook oldalán 

Forrás: Arteregó Kft.

2013. november 8.

Hozzászólások