A világhírű,  Producerek című  musicalt mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház. A Broadway világát szarkasztikus humorral és öniróniával ábrázoló darab – bemutatásának évében – minden idők legtöbb Tony-díját kapta.

producerek

(fotó: Gálos Mihály Samu)

Tizenkettőt a lehetséges tizenötből, és azóta is fergeteges sikerrel játsszák a világ zenés színpadain. Most a Miskolci Nemzeti Színházban látható a díjnyertes sikerelőadás Béres Attila rendezésében.

„Egy valaha szebb napokat látott producer és egy ravasz könyvelő a világ legrosszabb színdarabjából akarnak nagy pénzt csinálni…” A sokoldalú Mel Brooks 1967-es Oscar-díjat nyert forgatókönyvéhez zenét is szerezve írt musicalt 2001-ben Thomas Meehan közreműködésével. A miskolci színházban június 18-án láthatta először a közönség a Producerek musicalt Béres Attila rendezésében.

“Úgy érzem, hogy a miskolci közönség partner lesz abban, hogy sikerre vigyük ezt az előadást. Közel kétszáz éve éhezik a miskolciak a színházat, és hosszú kihagyás után most igazi ünnep számukra ez az időszak” – fogalmaz a rendező, a teátrum igazgatója. Béres Attila úgy véli, a Producerek pont jókor kerül színpadra.

(fotó: Gálos Mihály Samu)

“A mai világban, főleg a mostani helyzetben minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy kiálljunk egymásért, az igazságért, a szabadságért. Ez a tizenkét Tony-díjjal jutalmazott produkció a lehető legszórakoztatóbb módon mondja bele az arcunkba azt, amit sokan nem mernek, vagy éppen elleneznek. A közösség összetartásának fontosságát, a sokszínűséget sok éve hirdetjük, és büszkék vagyunk rá, hogy a közönségünk is osztozik ezen alapértékünkben” – összegzi gondolatait Béres Attila.

 

Max Bialystock karakterét Lajos András formálja meg a Producerekben Salat Lehellel váltott szereposztásban. A színművész a januári főpróbára úgy tekint, mintha egy sportverseny végén nem hirdettek volna eredményt.

Rettentően hiányzott a visszajelzés a közönség részéről, most viszont kétszáz százalékon ég a színház: délelőtt Mágnás Miska olvasópróba, délután Producerek táncpróba, este Déjà vu előadás, közben pedig korrepetíció és énekóra – sorolja egy napját Lajos András.

A színművésznek sok év óta a Producerek az első zenés előadása.

Az első évadomban az Egy csók és más semmi, valamint a Zorba, a görög zenés előadásokban szerepeltem, Béres Attilával pedig tavaly az Ördögökben dolgoztam először együtt, és sok év után egyszer csak „hozzám vágott” egy musical főszerepet – meséli Lajos András, aki elmondása szerint a Producerek próbafolyamata alatt tanulta meg, hogyan is kell egy ennyire komplex zenei anyaggal rendelkező előadást színpadra vinni.

Leo Bloom szerepében Rózsa Krisztiánt láthatja a közönség, aki szerint a Producerek az egyik legnehezebb előadás zenei szempontból, ebben a karmester és a korrepetitor volt nagy segítségére. – Az itt töltött hat évem alatt már jó pár zenés előadásban részt vettem, de a Producerek zeneileg nagyon nagy kihívás. Mindazonáltal nagyon szeretjük a darabot, hiszen élvezet csinálni, rendkívül erős a zenei anyag, szerintem a közönség is imádni fogja – mondja Rózsa Krisztián.

Januárban ért véget az előadás próbafolyamata, a főpróba óta pedig eltelt majdnem fél év. – Korábbi előadásokat újítottunk fel, újakat kezdtünk el próbálni, és mutattunk be ez idő alatt, most pedig végre a Producerek ideje is eljött. Számunkra az a legfontosabb, hogy ennyi kihagyás után végre működik a színház, vannak előadások, a színházi közösség ismét megteremtődik a nézőkkel, mi pedig ezt szeretjük a legjobban – fejti ki a színművész.

Mel Brooks-Thomas Meehan
PRODUCEREK
musical

További információk a darabról itt érhetők el.

Eredeti rendezés és koreográfia: Susan Stroman
A Studio Canal különleges engedélye alapján
A PRODUCEREK bemutatását a Music Theatre International (Europe) Limited és a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség  között létrejött megállapodás tette lehetővé.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

Fotók: Gálos Mihály Samu

Kapcsolódó cikkünk itt található.

 

 

Hozzászólások