Két korszakos jelentőségű művésznő is jubilál az első tavaszi hónapban. Pártay Lilla balettművész és koreográfus hetvenötödik születésnapja alkalmából március 11-től hat alkalommal ismét látható Anna Karenina című alkotása az Operaház színpadán, Tokody Ilona lírai szoprán pedig pályafutásának negyvenedik évfordulóján ugyanitt, saját szerkesztésű műsorral lép a világot jelentő deszkákra március 13-án. Az Opera két élő legendáját portrékötetekkel is köszönti.

Fotó: Csillag Pál

Pártay Lilla Kossuth- és Liszt-díjas, kiváló és érdemes művész az Opera örökös tagja, akinek karrierje az 1968-as várnai balettversenyen táncosként szerzett bronzéremmel és a Manon-kettősért kapott legjobb koreográfusi díjjal indult. A következő két évtizedben a balettirodalom legnagyobb alakjait formálta meg, így láthattuk A hattyúk tava és A rosszul őrzött lány főszerepeiben, a Sylvia és a Giselle címszerepeiben és a Seregi-féle Spartacus Flaviájaként is. Táncolt Münchenben, és Maurice Béjart együttesében is dolgozott. 1968-ban már egyfelvonásos műveket koreografált itthon, majd 1991-ben első, egész estét betöltő, Csajkovszkij zenéjére készült balettje, az Anna Karenina a közönség köreiben és szakmai berkekben is nagy sikert aratott. Alkotótársai Kézdy Lóránt díszlet- és Schäffer Judit jelmeztervező voltak.

Márciusban is ugyanaz a háttér és ugyanazok a jelmezek lesznek majd láthatók a színpadon. Egy lépést sem változtattam. Most már negyedszázada, hogy bemutattuk, nem szabad módosítani rajta. Én magam hetvenöt éves vagyok, nyugodtan elmondhatom, hogy ez az alkotásom telitalálat” – nyilatkozta Pártay Lilla. Jelentős művei között tartjuk számon a Schubert zenéjére készült A velencei mór és a Ravel Bolerójára alkotott koreográfiát is. 2001-ben Bartók zenéjére Concerto címmel készített egyfelvonásossal, 2002 őszén a Dohnányi-balettest műsorához alkotott Szimfonikus percekkel jelentkezett. 2007-ben mutatták be a Margaret Mitchell regényéből készült Elfújta a szél című háromfelvonásos produkciót, 2013-ban pedig a Munkácsy Mihály életéről szóló, Aranyecset címet viselő, színpompás nagybalett premierjére került sor. Páratlan életművét az Opera gondozásában megjelenő interjúkötet foglalja össze, amely a közeljövőben lát napvilágot.

Pártay Lilla a Giselle-ben (Fotó: Opera Archívum)

 

Tokody Ilona pályafutása szintén versenygyőzelmekkel vette kezdetét, majd a hazai és külföldi színházakban rendszeresen alakította elsősorban olasz és francia operák főszerepeit. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Franco Zeffirelli vagy Otto Schenk, egy színpadon állt Luciano Pavarottival, Jelena Obrazcovával, és a nemzetközi operaélet nagyjai közül a mai napig barátság fűzi José Carreras és Plácido Domingo világhírű tenorokhoz. „Szerencsés korban találkoztam ezekkel a fantasztikus művészekkel, mert volt alkalmunk rá, hogy sokat próbáljunk, márpedig az emberi kapcsolatok nem elsősorban az előadásokon, sokkal inkább ilyenkor alakulnak. Ezek a nexusok számomra nagyon fontosak és – mint korábban a hangom kapcsán említettem – úgy tekintek rájuk, mint Isten ajándékára” – mondta Tokody Ilona.

Négy évtizedet felölelő pályáján a világ legjelentősebb operaházaiban énekelt. Rendszeresen készít lemezeket, 1991-ben elsőként a magyar énekesnők között CD-je jelent meg az amerikai Legato Classics cégnél. Kiemelkedő művészi teljesítményét számos elismeréssel jutalmazták, így a Liszt-, a Kossuth-, a Bartók–Pásztory-díj mellett érdemes és kiváló művész, az Opera mesterművésze és örökös tagja.

A március 13-i gálaesten az ünnepelt művésznő többek között a Figaro házassága, a Simon Boccanegra, az Otello, az Aida, a Bohémélet és a Tosca híres nőalakjait is megeleveníti, a duettekben Alexandru Agache és férje, Muskát András működik közre. A gálaestet a néhai Luciano Pavarottival rendszeresen együtt dolgozó, a Három Tenor-koncerteket is vezénylő Ács János dirigálja. Tokody Ilonát a koncert mellett hamarosan két kiadvánnyal is köszönti az Opera. Az elkövetkező hetekben jelenik meg az Örökös tagok-sorozatban Réfi Zsuzsa Lélekhangon című portrékötete, valamint a Magyar Rádió által 1990-ben, az Andrássy úton rögzített A végzet hatalma operaelőadás CD-változata, amelyben Leonora szerepét ugyancsak a művésznő alakította.

Forrás: Magyar Állami Operaház

 

Hozzászólások