Óvilág és Újvilág – 2022. december 8. 19.30. MÜPA – Lengyel és cseh mesterművek, romantikus és 20. századi kompozíciók alkotják a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjének műsorát, melyben egy népszerű zongoraversenyt fognak közre a táj ihlette szimfonikus alkotások – az elsőt Lengyelország történelmi vidéke, a másodikat Amerika inspirálta.

Az argentin zongoravirtuóz már sokszor lenyűgözte a magyar közönséget, a karmester a lengyel dirigenstársadalom középgenerációjának külföldön is jelentős sikereket arató képviselője.

ovilag es ujvilag

Krysztof Urbanski – fotó: Marco Borggreve

A 2013-ban elhunyt Wojciech Kilar az új lengyel zene világsikerű alkotója volt, aki pályája második felében tudatosan fordult a közérthető, hagyományhű stílus felé. Szimfonikus költeménye, az Orawa (1986) zenei tájköltészet, mely Lengyelország izgalmas múltú, Szlovákiával határos történelmi területének állít emléket.

Frédéric Chopin f-moll zongoraversenyét a megtévesztő opusszámozás miatt másodikként tartja számon az utókor, valójában azonban ez a zeneszerző első ilyen műfajú műve. A darabot tizenkilenc évesen, 1829-ben írta.

Antonín Dvořák IX. szimfóniája ezzel szemben érettkori alkotás, sőt a cseh zeneszerző utolsó évtizedének emblematikus opusa, melyet 1893-ban írt, miközben – 1892 és 1895 között – az Amerikai Nemzeti Konzervatórium igazgatójaként New Yorkban tartózkodott. A műben izgalmasan keveredik az idegenben megismert afroamerikai dallamvilág és a szláv kolorit.

Ingrid Fliternek fiatalon a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezető Kocsis Zoltán is mentora volt. Az argentin zongoraművésznő játékát a rendkívüli temperamentum és a briliáns technika elegye teszi hódítóvá. A negyvenéves Krzysztof Urbański hajdani mestere Antoni Wit, nemzetközi sikereinek eddigi fő állomásai Norvégia, Németország, az Amerikai Egyesült Államok és Japán.

Ingrid Fliter – fotó: Anton Dressler

ÓVILÁG ÉS ÚJVILÁG

 • 2022. december 8. 19.30. MÜPA
 • Wojciech Kilar: Orawa (vonószenekarra)
  Frédéric Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny, op. 21
  ***
  Antonín Dvořák: IX. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból”), op. 95
 • Ingrid Fliter zongora
 • Nemzeti Filharmonikus Zenekar
 • Vezényel: Krzysztof Urbański

 

Jegyek: itt

Hasonló cikkünk:

Nemzeti Filharmonikus Zenekar – Évadnyitó hangverseny