Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona – A települések megtartó erejének kulcsa a gyermeklétszám megtartásában, növelésében rejlik. A gyermeknevelés öröme nem csupán hivatás, hanem a család, a közösség ereje, gazdagsága. Ezek a gondolatok vezérelték a kecskeméti székhelyű Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesületet arra, hogy a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona című programmal kapcsolódjon a Három Királyfi, Három Királylány mozgalomhoz.

Ennek jegyében hirdette meg a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házat működtető Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület 2010. január 1-jével Bács-Kiskun megye települései részére a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona cím elnyerését.

A díjakat 2012 januárjában adták át először.

Naptári évente az a település kaphatja meg az elismerést, ahol az előző év december 31-én megállapított statisztikai – lakossági – létszámhoz viszonyított legnagyobb százalékos mértékű az ott lakó (állandó bejelentett lakcímmel rendelkező szülők gyermeke) újszülött létszámnövekedés.

A program keretében évente – kisebb ünnepség keretében – három díjat adnak át.

A 2021. évben született gyermekek száma alapján ezúttal Bugacpusztaháza, Dunatetétlen és Kunbaracs kapja meg a Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona címet. Az elismerés részét képezi a településnek adományozott tábla és emléklap, az újszülöttek számára egy-egy kis tűzzománc koronaplakett díszdobozban, kisebb ajándékcsomag, valamint emléklap.

Az elismerések átadásának időpontjai:

2022. november 30., szerda 11.00 óra – Dunatetétlen – közösségi ház (Dunatetétlen, Kossuth Lajos utca 2.) (7 baba)
2022. december 4., vasárnap 16.00 óra – Kunbaracs – Polgármesteri hivatal (hivatal előtti adventi gyertyagyújtás után) (Kunbaracs, Kölcsey utca 1.) (12 baba)
2022. december 9., péntek 10.00 óra – Bugacpusztaháza – könyvtár és IKSZT közösségi ház (Bugacpusztaháza, Számadó utca 28.) (5 baba)

A program a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében, a Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati támogatásával valósul meg.

 

CSALÁD, ESÉLYTEREMTŐ ÉS ÖNKÉNTES HÁZAK

Kapcsolódó cikkünk