Őszi termések, bogyók a kamrában – Beköszöntött az ősz, és vele együtt az erdei kirándulások és az őszi termések begyűjtésének ideje. Ilyenkor érik a madarak által is kedvelt fekete bodza, a berkenye és a savanykás csipkebogyó. Rengeteg kincset rejt az őszi erdő: vitamindús gyümölcsök, bogyók, amiket bátran fogyaszthatunk! Kiránduljunk ebben a csodálatos időben, és fedezzük fel a természet patikáját!

Galagonya

Mire figyeljünk?
• Általános szabály a megfelelő öltözet. A kullancsveszély miatt előnyösebb a hosszú nadrág, és legyen nálunk munkás- vagy cérnakesztyű, ami megvéd a tüskéktől vagy a festékanyagoktól.
• Célszerű metszőollót és papírral kibélelt kosarat vinni a gyűjtés megkönnyítésére és a termések hazaszállításához.
• Kerüljük a gyümölcsszedést közút mellett és olyan helyen, ahol a talaj szennyezett, pl. hulladéklerakó mellett, ipari park környékén.
• Természetvédelmi területen az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény szerint „[…] vadgyümölcs […] gyűjtése az állami erdőben, az egyéni szükségletet meg nem haladó mértékben, szabadon végezhető”. Az „egyéni szükséglet” meghatározásakor viszont gondoljunk arra, hogy e termések magja biztosítja az élőhelyek további fennmaradását, tehát legfeljebb „amennyi a kosarunkban elfér” alapon szedjünk. Védett növényeknek minden részét tilos gyűjteni.

Som

Mit gyűjtsünk?

Fekete bodza (szeptember): A fekete bodzának a tavaszi virágzata mellett a nyár végén, ősszel érő fényes, fekete bogyóit is gyűjthetjük. A fekete bodza hasznainak többségét mára elfeledtük, s leginkább csak a táplálkozási és gyógyászati szerepe ismert. A szokásos módon, bornak, lekvárnak feldolgozva fogyasztják. Figyelmeztetés: az alacsonyabb és lágy szárú, mérgező gyalogbodzával, ha nehezen is, de összetéveszthető! A zöld növényi részektől alaposan tisztítsuk meg!

Húsos som (szeptember-október): A húsos som száraz tölgyesek növénye. Az érett és éretlen termése is felhasználható. Nyersen is fogyasztható. Éretten lekvár, szörp, bor, pálinka készülhet belőle. Az éretlen termést sós vagy ecetes vízben, köménymaggal ízesítve tegyük el. Ecetesen a kapribogyót helyettesíti, és vadhúsból készült ételekhez ajánlott.

Kökény

Galagonya (az első őszi fagyok előtt): A galagonya gyógyhatású, érett termését még azelőtt érdemes begyűjteni, mielőtt a dér megcsípné. Gyűjtés után szárítsuk gyógyteának, s így tároljuk. Nyersen és feldolgozva is fogyasztható. Lekvárt, bort, süteményt is készítenek belőle.

Kökény (ha a dér megcsípte): A kökény hamvas, kékesfekete, termései csak az őszi fagyok beálltával válnak édeskéssé. Fogyasztható nyersen, s készülhet belőle gyümölcslé, lekvár, bor, likőr, pálinka, de mártás is.

Madárberkenye (ha a dér megcsípte): A madárberkenye a hegyvidéki bükkösök és fenyvesek kísérője. Narancsvörös terméséből mártást, lekvárt, szörpöt, pálinkát főznek, bort készítenek. Aszalványát, teáját a népi orvoslásban vizelet- és hashajtónak alkalmazzák.

Csipkebogyó

Csipkebogyó (az első fagyok után): A csipkebogyó a vadrózsa gyógyhatású, pirosló áltermése, nem téveszthető össze más mérgező növény termésével. Az áltermésből teát, lekvárt, szörpöt, gyümölcsbort, olajat készítenek.

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

 

Hozzászólások