A napokban nyílt meg Csomor Eszter amatőr festő kiállítása Nagykőrösön a Rácz József Galériában. Kíváncsivá tett a megnyitó és a kiállításon látható sok szép festmény, ezért arra kértem az alkotót, hogy beszélgessünk egy kicsit festő pályafutásának indulásáról, alakulásáról és a terveiről.

Csomor Eszter

A tavalyi évben ismerkedtem veled, amikor te is jelentkeztél a Város napján immár 3. alkalommal meghirdetett Örömfestésünkre. Miért gondoltad fontosnak, hogy csatlakozz az Örömfestők csapatához?

Egy kedves ismerősömtől hallottam 2018-ban az Örömfestők csoportjáról. Nagyon tetszett, hogy kecskeméti a csoport, és az, hogy a szabadban festenek. Mivel én addig csak képekről festettem, így felkeltette az érdeklődésemet.

Elmondásod szerint néhány éve találtál rá erre a nagyon szép tevékenységre. Hogyan kezdődött? Mesélj egy kicsit arról, hogyan hódított meg téged a festészet?

2017 januárjában egy hirtelen ötlettől vezérelve kezdtem el festeni. Motivációm az volt, hogy egyik lányomnak szerettem volna a születésnapjára festeni egy képet. Sok festő-video megtekintése után több kisebb képet készítettem gyakorlásképpen, majd ezután elkészült az ajándék festmény. Meglepetésemre nagy örömet szereztem vele az ünnepeltnek, a családom biztatására pedig folytattam a festést.

Nagyon ügyesen kezeled az ecsetet, és jó szemmel veszed észre a környezeted megörökíthető szépségeit. Milyen iskolában végezted a tanulmányaidat?

Női ruhakészítő szakmát tanultam, majd leérettségiztem, de a festészetet nem tanultam. Kézügyességre és kreativitásra azonban a szakmámban is szükség volt.

Ma már nyugdíjasként éled napjaidat. Milyen területen dolgoztál aktív korodban? Volt a munkádnak valami köze a művészetekhez?

A munkámnak nem volt köze a művészethez, ugyanis néhány év kivételével, nyugdíjba vonulásomig a büntetés-végrehajtási intézetnél dolgoztam. A varrás azonban végigkísért.

Két felnőtt lányod van. Hogyan fogadták, amikor megtudták, hogy festésre adtad a fejedet?

A lányaim pozitívan fogadták és biztattak, mindenben támogattak úgy, ahogy az egész családom és barátaim is. Örültek, hogy ilyen jó elfoglaltságot találtam magamnak. Első vásznaimat is a lányomtól kaptam.

Anya, lánya, unokája

A lakásod falát egyik lányod iskoláskori pasztellképe díszíti. Ezek szerint örökölte tőled a tehetséget.

Igen, a fiatalabb lányom korábban tanult rajzolni, ismerkedett a tűzzománccal, az agyagozással is. Mindkét lányomnak jó a kézügyessége és nagyon kreatívak.

A festést megelőzően mi volt a kedvenc elfoglaltságod?

A varrás nem csak a szakmám volt, de a hobbim is, mindig része volt az életemnek. Amit textilből el lehetett készíteni, játéktól a lakás dekorációkon át a ruhákig, mindent készítettem.

Milyen technikával készíted az alkotásaidat, és milyen témájú képeket szeretsz a legjobban festeni?

Akril festékkel készültek eddig a képeim, főleg vászonra és farostra, az olajfestéssel most ismerkedem. Szeretem a realista képeket, azt festem, ami megtetszik. Leginkább tájképet és csendéletet, azonban néhány absztrakt képet is festettem ajándékba.

Hogyan jött a gondolat, hogy kiállításon mutasd meg a festményeidet?

Családom, barátaim biztatására és az ismerősök azon igénye miatt, hogy megnézhessék legújabb alkotásaimat, döntöttem végül úgy, hogy az eddig összegyűlt képeimet kiállítom.

Van a kortárs festők között olyan, akinek a tevékenységét figyelemmel kíséred, esetleg példaképednek tartod?

Számos kortárs festő tevékenységét kísérem figyelemmel, nem szeretnék csak egy-két nevet kiemelni.

Az élet folyamatos tanulás. Ez vonatkozik a festés elsajátítására is. Autodidakta módon fejleszted magad?

Autodidakta módon kezdtem el festeni. Az első néhány kép elkészítésekor tudtam, hogy szeretem a festést, de éreztem, hogy képeznem kell magam ahhoz, hogy amit elképzeltem, azt a vásznon is vissza tudjam adni. Néhány hónappal később élményfestéseken, valamint jobb agyféltekés alapkurzuson vettem részt, melynek köszönhetően egyre jobb alkotások kerültek ki a kezeim közül, így a lelkesedésem is egyre nőtt. Jelenleg a Kecskeméti Művészeti Szakkörön bővítem festészeti ismereteimet, ahol két festőművész segíti a látásmódom fejlődését.

Nagy örömforrás számodra a festés. Mennyiben változott meg az életed, amióta ezt a hobbit műveled?

Az alkotás kikapcsolódást és örömet hozott az életembe, sokkal több apró dolgot észreveszek a környezetemben. Új ismeretségeket, barátságokat kötöttem. A festés hobbinak indult, és szenvedély lett belőle.

Kérlek, oszd meg velünk, hogy milyen festéssel kapcsolatos terveid vannak a jövőt illetően!

Maximalista vagyok, ezért tovább szeretném bővíteni festészeti ismereteimet, szeretnék festőtáborokba eljutni, és még sokáig alkotni. Újabb képeimet pedig kiállításokon megmutatni.

Nagyon pozitív gondolkodású embert ismertem meg benned, aki mindig mosolyog. Őrizd meg ezt a jó tulajdonságodat! Kívánom, hogy adjon még sok örömet és sikerélményt a festés számodra. További alkotómunkádhoz nagyon sok sikert kívánok.

 

Almási Zsuzsanna

Örömfestők Kecskeméten 1. – Interjúsorozat Kecskeméten élő amatőr festőkkel