Május 15-étől online megtekinthető a Szekeres Csaba által rendezett Hűség című dokumentumfilm, amely a tavalyi Ars Sacra Filmfesztiválon első helyezést ért el. A rendhagyó filmforgalmazással együtt az alkotók elindítják Felejthetetlen Történetek elnevezésű projektjüket is: a film főszereplői által inspirálva egyedi történeteket gyűjtenek azokról a személyekről, akik szerettüket, közeli hozzátartozójukat ápolják, ápolták. Az összegyűjtött történeteket ünnepélyes keretek között osztják meg november 8-án, a Méltóság Napján a Budafoki Dohnányi Zenekarral együttműködve.

 

huseg cimu film

Online premierrel debütál a Hűség című díjnyertes magyar dokumentumfilm. Az alkotók a filmet a Vimeo oldalán teszik közzé, amelyet május 15-étől bárki  megtekinthet akár ingyen, de legfeljebb egy mozijegy áráért.

A film egy fájdalmasan szép elmúlás-történet, melyben a néző Anna és Antal közös életének utolsó nyolc hónapját követheti nyomon. A Hűség két ember összetartozásáról szól: a feleségről, aki Alzheimer betegsége miatt az emlékeit már magában őrzi, és a férjről, aki még emlékszik a közös pillanatokra.

„Dokumentumfilmben ilyen történetet ebből a közelségből még nem láthattunk. Ez egyszerre könyörtelen és tapintatos.

Könyörtelen, mert Anna és Antal kapcsolatának sérülékenysége, emberi oldala bontakozik ki a szemünk előtt, és tapintatos, mert az elmúlás mélyen gyökerező fájdalmát nem akarja mindenáron a felszínre hozni.

Elérkezik a pillanat, amikor a nézőnek is fel kell tennie a kérdést: én mit tennék meg azért az emberért, akit nagyon szeretek? És mit várnék el attól, aki viszontszeret? A lezárással azonban a néző választ találhat a saját bizonytalanságaira is” – hangsúlyozta a film kapcsán Szekeres Csaba rendező.

A Hűség nem csupán egy elmúlás-történet, hanem a szerelem révén fontos szerepet kap benne az emberi méltóság megtartása is. Éppen ezért döntöttek úgy az alkotók, hogy a rendhagyó filmbemutatóval párhuzamosan elindítják a Felejthetetlen Történetek elnevezésű projektet. A film nézőitől olyan különleges történeteket várnak írásban vagy videó formájában, amelyek elsősorban a gondoskodásról és a segítségnyújtásról szólnak. Az alkotók ezzel is az egymásra való odafigyelés jelentőségére szeretnék felhívni a figyelmet.

Az összegyűjtött történeteket ünnepélyes keretek között fogják megosztani a közönséggel november 8-án, a Méltóság Napján. Az első 50 Felejthetetlen Történet beküldője május 24-én, vasárnap ingyen tekintheti meg a filmet. A Hűség a nagyközönség számára egy mozijegy áráért tölthető le. Ezzel a film nézői az Alzheimer Café-k működését támogatják.

A Felejthetetlen Történeteket a husegfilm@gmail.com e-mail címre várják. A filmmel kapcsolatos információk pedig elérhetőek a Hűség Facebook-oldalán, valamint az everdocumentary Instagram oldalon.

Szereplők:

Kora Antal
Koráné Mata Anna
Kora Eszter
Arnóth Eszter
Nagy Orsolya

Alkotók:

Szekeres Csaba – rendező
Gáspár Judit – producer
Zalányi László – hang

Előzetes a facebookon látható

 

Hasonló filmajánlónk a közelmúltból:

A Békeidő az első magyar nagyjátékfilm, mely a neten debütál

 

 

Hozzászólások