A Kecskeméti Katona József Múzeum 2016 februárjában két komoly programtervet készített el a Gulág Emlékbizottság által kiírt pályázati lehetőségekre. Az elmúlt napokban kihirdetésre kerültek az eredmények; ezek szerint a nagy múltú közgyűjtemény, egyben tudományos műhely 6,5 millió Ft-ot nyert a pályázott programok, azaz: nemzetközi tudományos tanácskozás, helytörténeti kiadvány, kiállítás, rendhagyó történelemóra sorozat megvalósítására.

 

hajagos

 

A projekt koordinátora, a városi programsorozat szakmai vezetője, Hajagos Csaba történész elmondta: „Rendkívül nagy elismerés ez egy vidéki múzeum és egyúttal Kecskemét, mint fenntartó és a projekt helyszíne számára is. Kijelenthetjük, hogy a közelmúltban városunk 20. századi múltjának, kifejezetten a szovjet megszállást követő időszakára vonatkozó tudományos kutató- és tényfeltáró munka területén igen komoly a kecskeméti felzárkózás. Tudnunk kell, hogy az 1945 utáni időszak feltárása és a kutatási eredmények bemutatása is a mi feladatunk.

A pályázatok témáját tekintve is rengetegen élnek még Kecskeméten és vonzáskörzetében, akik számára lélektani fontosságú az általunk elvégzett hiteles szakmai munka eredményének ismertetése, – beszéljünk itt kiállítás, helytörténeti kiadvány vagy bármely közművelődési tevékenységi formáról. Fontos, hogy értsük, mit jelentett az a tényező, miszerint Kecskeméten közel 40000 szovjet katona állomásozott.

gulag logo

Fontos, hogy a mai generációk is átérezzék – minden borzalmával együtt – , milyen kínokon mentek keresztül eleink, azok a kecskeméti családok, akiknek 17-18 éves gyermekeit is elvitték a Szovjetunióba un. „háborús jóvátételi kényszermunkára” (azaz egy „kis munkára”, málenkij robotra). Ehhez kaptunk most óriási segítséget és nagy lelki támogatást a GULÁG Emlékbizottságtól, amiért nagyon hálásak vagyunk. Köszönjük! A nyertes pályázatokról ITT olvashatunk.

 

KKJM

Hozzászólások