Furcsa arra gondolni, hogy volt olyan idő, amikor még nem volt. Pedig így van. A mai kisgyerekek anyukái-apukái még nem tudták a játszótéren ezt az egészséges csemegét majszolni, hiszen a kölesgolyó csupán 18 évvel ezelőtt indult hódító útjára.

nagykoru lett a kolesgolyo1

A Biopont azóta már egy egész generáció egészséges nassolását segítette, és a termék népszerűsége évről évre nő. Azt viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy a kölesgolyó ebben a formában csak nálunk készül, tehát akár igazi hungarikumnak is nevezhetjük.

Valószínűleg nincs ma kis hazánkban olyan gyerek vagy felnőtt, aki ne találkozott volna a finom, friss extrudált kölesgolyókkal, amelyeket egyre több ízben ropogtathatunk kedvünkre.

De hogy is kezdődött ez a sikertörténet? A Biopont ekkoriban már gyártotta a bulátát egy ideje, ami ugye nem más, mint csíráztatott búza extrudálva. Az extrudálás a gabonák masszává tömörítése, amelynek során veszítenek a nedvességtartalmukból, viszont felvesznek bármilyen formát, például golyóbisok lesznek belőlük.

Németh Viktor, a Biopont tulajdonosa így emlékszik vissza az első élményre: „Találkoztunk egy kölesből extrudált termékkel a piacon. Egyáltalán nem volt finom, de az ötlet jónak tűnt, így kísérletezni kezdtünk vele. A fejlesztés körülbelül fél évig tartott. Sokat gondolkoztunk a formán és az ízen, mire létrejött a végleges termék. Utólag visszatekintve megérte a hosszú munka, hiszen a piac meghálálta a kölesgolyó létrejöttét, és pár hónap alatt sikertermék vált belőle.”

nagykoru lett a kolesgolyo

A köles az egyik legnehezebben extrudálható gabona, így egyértelműen az élettani tulajdonságok játszottak nagyobb szerepet a kiválasztásában, illetve az is, hogy a köles a termék megszületésének idejében élte reneszánszát. Sokan fedezték fel újra, milyen jótékony hatásokkal bír, és az egészséges életmód további elterjedésével még többen lettek lelkes fogyasztók.
A fő fogyasztók természetesen a kisgyerekek, de a diétázó hölgyek és persze az urak is kedvelik, mert rostdús és kalóriaszegény, sok folyadék fogyasztása mellett gyorsan csillapítja az éhségérzetet is.

nagykoru lett a kolesgolyo2

Arra sem lehet panasz, hogy a kölesgolyó unalmas. A natúr változat mellett nagyon kedveltek a sós ízek, ezen belül a sajtos-hagymás-, a barbecue-s vagy a magyaros ízesítésű , de a gyerekek körében nyilván az édes verziók hódítanak jobban. A kakaós és a fahéjas, a fehér-, tej- és ét biocsokiba mártott golyók mellett a legnagyobb kedvenc érdekes módon mégis a földimogyorós.

Nehéz lenne megbecsülni, hogy hány kilót majszol el ebből egy-egy gyerek, mire felnő, mindenesetre a Biopont kölesgolyója idén nagykorú lett, hiszen 18 éve gördültek zacskóba az első csemegék a gyártósoron. Számtalan fotó érkezett már elégedett ügyfelektől, de a legérdekesebb levelet talán mégis Ausztriából jegyzik a cégnél. Egy szülő azt írta meg, hogy a gyermekei nedves kölesgolyókat összetapasztva készítettek állatfigurákat, így az is kiderült, hogy ez a finomság nemcsak uzsonnának, hanem kirakós játéknak is kiváló! Azért persze inkább a majszolást ajánljuk továbbra is…

Boldog 18. szülinapot, kölesgolyó!

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások