A londoni Royal Ballet és a Bécsi Állami Operaház balett-társulatának kiválóságai is részt vesznek azon a gálaesten, amelyet a 2014-ben elhunyt világhírű magyar táncművész, Nagy Iván emlékére rendeznek február 4-én az Operában. 

A harmadik Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán fellépnek a Magyar Nemzeti Balett szólistái is, valamint másodszor adják át a Solymosi Művészeti Díjat.

A Magyar Állami Operaház harmadik alkalommal tiszteleg Nagy Iván emléke előtt nagyszabású gálával a művész halála évfordulójának napjaiban, amelyen a nemzetközi balettélet legjobbjai közül többen is részt vesznek. Idén a Bécsi Állami Operaház Balettegyütteséből Liudmila Konovalova, Maria Yakovleva és Denys Cherevychko, a londoni Royal Balettből pedig Vadim Muntagirov lesz az est vendége.

A világ élvonalába tartozó táncművészek mellett a Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán idén is fellépnek a Magyar Nemzeti Balett népszerű szólistái: Carulla Leon Jessica és Liebich Roland, Karina Sarkissova és Balázsi Gergő, Tatiana Melnik és Leblanc Gergely, Felméry Lili és Majoros Balázs, továbbá Katona Bálint, Szakács Attila, a tánckarból pedig Darab Dénes, Morvai Kristóf és Krajczár Balázs. Ugyancsak színpadra lép ifj. Mahovics Tamás néptáncos, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei.

Nagy Iván az Állami Balett Intézet elvégzése után 1960-ban szerződött a Magyar Állami Operaházhoz. 1965-ben robbant be a nemzetközi táncéletbe, mikor harmadik lett a Várnai Nemzetközi Balettversenyen, és meghívást kapott a Washingtoni Nemzeti Balettbe. Három évvel később már a modern balett úttörő koreográfusa, George Balanchine vezetésével dolgozott a New York City Balettnél, végül táncművészi karrierje az Amerikai Balettszínház szólistájaként teljesedett ki, mígnem 1978-ban visszavonult a színpadtól. Ezután balettmesterként folytatta pályáját többek közt az Ausztrál Balettnél, később pedig a Santiago de Chile-i Városi Balett, a Cincinnatti Balett és az Angol Nemzeti Balett művészeti vezetője lett. 2012-től haláláig a Magyar Nemzeti Balett főtanácsadójaként tevékenykedett.

A Magyar Nemzeti Balett fontos feladatának tartja, hogy a Nagy Iván által képviselt minőség, tisztesség és hitelesség hármas egységét a fiatal tehetségeiben is értékelje, ezért a gálaest keretei közt adták át tavaly először a Solymosi Tamás balettigazgató által alapított Solymosi Művészeti Díjat. Idén bővült a díjazottak köre, így az ifjú kiválóságok mellett a szakmai munkában részt vevő balettmesterek is esélyesek a Diótörőt mintázó alkotásra, amit az előző évben Timofeev Dmitry, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa vehetett át.

A február 4-i esten ismét a balettirodalom leghíresebb, legszebb kettősein keresztül élvezheti a közönség a klasszikus balett-technika leglátványosabb formáit. Közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara, karmester: Kollár Imre.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotók: Pályi Zsófia

Hozzászólások