Ebben az évben Kecskemétnek kiemelt figyelem jutott a Múzeumok éjszakája megszervezését és lebonyolítását illetően. Itt rendezték meg a Cifrapalotában program országos beharangozóját 2014. június 11-én, ahol beszédet mondott Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy kedvezményes csomagot állítottak össze a Kecskemétre látogatók számára, ha több napot és éjszakát is itt szeretnének tartózkodni a városban. Pacz Béla, a MÁV-START Zrt. szegedi Területi Személyszállítási és Vontatási Központ technológiai vezetője kedvezményes (50%-os) utazási lehetőséggel örvendeztette meg a Kecskemétre utazókat.

Sajtótájékoztató, előtérben a műsorfüzetek

A június 18-án tartott sajtótájékoztatón Mák Kornél alpolgármester úr elmondta, hogy az önkormányzat kiemelten támogatja ezt a kulturális eseményt, és a kulturális tárca is 1,5 millió Ft-ot bocsátott a szervezők rendelkezésére. A továbbiakban Dr. Loránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény igazgatója elmondta a rendezők célját:
–    Szeretnénk, ha minél több látogató kopogtatna be a múzeumainkba. Az intézmények nem versenyeznek egymással, mindenki egyenlő eséllyel indul. Mutassuk meg értékeinket, hogy a vendégeknek kedvük legyen itt maradni, sőt máskor is visszajönni! Egész évben. Egy multikulturális rendezvényt teszünk tető alá. Aki még vasárnap is marad, és szeretne részt venni a programjainkon, az 50%-os kedvezménnyel megteheti ezt. A szombat éjszakai programok természetesen mindenütt ingyenesek.


Bozsó János, a másik főszervező, valamint Kriston Vízi József muzeológus is fontos információkat osztott meg velünk. Megtudtuk, hogy 20 percenként érkeznek a retró buszok a múzeumok közelébe, és bárki bármikor felugorhat rájuk, hogy eljusson valamelyik múzeumba az éjszaka folyamán. 400 Ft-ért lehet vásárolni karszalagot a buszon, mely egész éjszakai utazásra jogosít. Lesz egy meglepetés busz is. Makray Zsuzsa felhívta a figyelmet a KEFAG egész napos szombati programjára, mely – Muzsikál az erdő címen – úgynevezett előpartija lesz az esti rendezvénynek.


40 helyszínen várják a látogatókat sok színes programmal. Ezek közül a Katona József Emlékház szerényen hirdeti a maga programját:
Állandó kiállítások: 1. Katona József 2. Bánóczky Péter úriszabó díszmagyar öltözetei
Időszaki kiállítások: Az „Aranyhomok” költője, Sántha György
18.00 órától: Katona-kultusz Kecskeméten és az első Hirös Hét – Székelyné Kőrösi Ilona előadása
20.00 órától: A Sántha György Emlékkör, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre, a Toll és Ecset Alapítvány és a Montázsmagazin irodalmi műsora és kötetlen összejövetel
21.00 órától: Városképek Kecskemétről Katona József korától napjainkig
22.00 órától: Anekdoták Katona József életéből


A programok között olyanokat találni, mint a Kulturális Központ előtt tűzugrás, a Kortárs Művészeti Műhelyekben füstfestmények, a Bozsó Gyűjteményben Sajdik karikatúrák, a Cifrapalotában őskori divatbemutató, a Könyvtárban éjszakai pörgettyű, a Katona József Emlékházban díszmagyar viseletek, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben feliratos falvédők, a Hangszergyűjteményben hangszerbabusgatás, az Orvostörténeti Gyűjteményben pipacsos, rózsaszirmos tea kóstolgatása, a Szórakaténuszban fő-úri-muri, a Fotográfiai Múzeumban Bálint Endre fotói, vagy a Levéltárban a színháztörténet tárgyai és eseményeinek bemutatása.


Keressük a programfüzetet a helyszíneken (is), melyből elénk tárul az éjszaka gazdag és színpompás programja. Az összes program, valamint a buszjáratok menetrendje és útvonala megtalálható a Múzeumok éjszakája Facebook oldalán, valamint a www.muzeumokejszakajakecskemet.hu oldalon is. Mobiltelefonjára is feltöltheti a programokat! Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!

Weninger Endréné

2014. június 19.

Hozzászólások