Musica nocturna – Kis esti zene Balácán címmel Szilasi Alex zongorajátéka édesíti majd július 23-án a nyári estét Balácapusztán, a római villagazdaságban.

balaca2

A Balaton-felvidék festői tájában – az egykori Pannonia Provincia területén – 1904-ben földművesek bukkantak a szántóföldben rejtőző római kori földbirtok-központ maradványaira. A több tucat földben rejtőzködő épület romjának feltárása régészeti sikertörténet, az ásatások a mai napig tartanak.  A villagazdaság Közép-Európa egyik legjelentősebb római kori emléke, egykoron közel 10 hektárnyi területet foglalt magába. A földbirtok-központ főépületét számos melléképület egészíti ki; a lakóházakhoz fürdők, gazdasági épületek, és egy monumentális temetkezőhely is tartozik. A feltárás során előkerült leleteket, a mindennapi élethez, gazdálkodáshoz használt tárgyakat – restaurálásukat követően – a helyszínen állították ki. A lakóépületek itáliai hatást tükröző különleges falfestményei és mozaikpadlói eredeti helyükön láthatóak.

Nemesvámos Balácapusztán, Veszprémtől és a Balaton-parttól is mindössze 9-9 km-re, a római villagazdaságban 2016. július 23-án most megidézhetjük az egykori tulajdonos gazdagságát és életmódját. Egy ilyen tehetős ember és család számtalan dologgal szórakoztatta magát és vendégeit. Ezek között minden bizonnyal voltak zenei események is, amelyekre megtehette, hogy kora legjobb, legtehetségesebb művészeit invitálja meg. A Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Villa Romana Baláca most is saját kora kiválóságai közül választhat.

balaca1

Ezt az élményt kívánja most az intézmény megadni vendégeinek! Szilasi Alex világhírű zongoraművész a villa egykori fogadótermében fogja a következő darabokkal szórakoztatni a közönséget másfél órán át:

  • Liszt Ferenc: Orage
  • Liszt Ferenc: Czardas Obstinèe
  • Paganini – Liszt: Etude A minor
  • Liszt Ferenc: Funérailles
  • Frederic Chopin: Andante Spianato et Grand polonaise op 22.
  • Liszt Ferenc: Hungarian Rapsody no 12.

 

További információk:

www.balaca.hu
www.mnm.hu
Balácapuszta facebook oldala

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Hozzászólások