2018. február 24-én, szombaton délután Montázs estre gyülekeztek az érdeklődők, ismerősök, barátok a kecskeméti Katona József Könyvtár nagytermében. Érdekes irodalomtörténeti csemegének ígérkezett Sántha György kecskeméti költő bemutatása az unokája, Sántha Melinda segítségével.

A Kecskemét Város Díszpolgára (posztumusz) címmel kitüntetett költő 130 évvel ezelőtt született. Ezen ünnepi alkalomból elfogadta a meghívást, és részt vett az esten Mák Kornél alpolgármester, Pintér Lajos költő, a Forrás szerkesztőségének egyik tagja; Kis János evangélikus lelkész és Szabó István piarista atya. (Sántha György piarista diák volt, 1905-ben végzett a kecskeméti Piarista Gimnáziumban. Tablóképét ma is őrzik az iskolában. Sántha Melinda tanítónőként dolgozott a Piarista Általános Iskola alsó tagozatán néhány évvel ezelőtt. Anyai ágon a család evangélikus volt, szoros kötődés alakult ki köztük és a kecskeméti evangélikus közösség között.)

A Montázs est Szabó Sándor tárogatóművész muzsikájával kezdődött, majd Gyöngyösi Szabó Katalin versmondó tolmácsolta a Mit zokog a tárogató című Sántha György verset. Sántha Melinda, a költő unokája és hagyatékának gondozója régi fényképek segítségével bemutatta a nagy családnak valamennyi tagját, akik valamennyien diplomás, tanult emberek lettek. A költő egyik fia külföldre kényszerült 1956 után. Az unokák közül egyedül Melinda az, aki felvállalja nagyapja szellemi örökségét, és közkinccsé szeretné tenni.

Jóízűen mesélt nagyapjáról, akit személyesen nem ismerhetett, mert négy évvel annak halála után született. De szellemi hagyatéka, írásai, versei útján nagyon közel került hozzá lélekben. Gondolatban és a fotók segítségével ellátogattunk a jakabszállási Sántha-majorba, ahol a két világháború között nagy irodalmi, társasági élet folyt. A budapesti írók, költők színe-java gyakran pihent a jakabi kúria platánfái alatt. A költőt így is nevezik: az Aranyhomok költője. Tőle származik ez az elnevezés: ARANYHOMOK. Hűséges volt szűkebb hazájához, az alföldi rónasághoz, és nem pályázott városi babérokra.

     

A rendezvényen további versek is elhangzottak Gyöngyösi Szabó Katalintól és Melindától, Ádám Blanka ÉZIS diák gyönyörűen citerázott és népdalcsokrokat énekelt, végül Szabó Sándor tárogatója zárta az irodalmi estet. Így lett az egyedüli beszélgetőtárs, Melinda jelenlétében egy színes, mégis többgenerációs családi „együttlét”.

      

 

Képgaléria a Montázsmagazin Facebook oldalán

Weninger Endréné Erzsébet
Montázsmagazin

Fotó: Fuchs Alfonz

 

Hozzászólások