Alan Alexander Milne angol író 1882. január 18-án született, és 1956. január 31-én hunyt el. A Micimackó című meseregény szerzője több humoros esszét, színdarabot és regényt írt, de igazán ismertté gyermekkönyvei tették.

Alan Alexander Milne angol író

Leghíresebb műve a Micimackó (Winnie-the-Pooh), amely fiának játékmackójáról kapta a nevét, és amelynek egyik főszereplője a saját fiáról elnevezett figura, Christopher Robin – magyar fordításban Róbert Gida. A könyv gyereknek, felnőttnek egyaránt kedves, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend. A regény szellemes fordítását Karinthy Frigyesnek köszönhetjük. 

„Te nem lehetsz máshol, hiszen nélküled egészen elvesznék. Kinek szólnék egy olyan bizonyos holnapon, amikor épp nem vagyok elég erős, vagy elég bátor? És kitől kérnék tanácsot, amikor nem tudnám, hogy merre tovább?”
„Már minden helyen kerestelek, ahol nem vagy, csak azt a helyet nem találom, ahol vagy. Csak azt tudom, hogy ott vagy, ahol én nem vagyok. De hol vagyok én? Azt kívánom, bár itt lennél, hogy megmondd. Esetleg ha nagyon-nagyon erősen kívánnám, akkor itt lennél?”

Mai napig kedvenc idézeteim közé tartoznak a fenti sorok. Fiaimnak, unokáimnak is nagy élvezettel olvastam esténként Micimackóról, a legbölcsebb medvéről. Ők pedig szívesen hallgatták, és biztosan szépet álmodtak a kedves történetek után elszenderülve.

Christopher Robin azaz Róbert Gida és Micimackó

 

Az író életéről bővebben ITT olvashatunk.

 

Kökény Éva