A forralt bor jellegzetes fűszere a fahéj mellett a szegfűszeg.

A szegfűszeg a 18. századig csak őshazájában, a Maluku-szigeteken termett, és halálbüntetés járt annak, aki ki akarta csempészni. Manapság főleg a trópusi Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik.

Ennek a 15–20 méter magasra is megnövő, meleg- és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak.
A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név.

 

Trópusi, meleg- és vízigényes növény. Magvetéssel szaporítható. A magoncok csak 9–12 éves korukban kezdenek virágozni.

 

Felhasználása

Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják.

Savanyúságokba is tehető, finom, különleges ízárnyalatot ad.

Fahéjjal kombinálva többféle, főleg gyümölcsös, illetve alkoholos italt ízesítenek vele.

Lássunk egy egyszerű forralt bor receptet:

  • 1 l vörösbor
  • 2 dl víz
  • 7 evőkanál cukor
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • fél citrom karikákra vágva
  • 1 egész alma cikkekre vágva

A vízben a cukrot, szegfűszeget, a fahéjat, és az almakarikákat esszenciává összeforraljuk 10-15 percig. Majd a bort egy edényben elkezdjük melegíteni, és közben rászűrjük az esszenciát. Figyeljünk rá, hogy ne forrjon fel!

A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják.

Nemcsak a szárított bimbót használják, de a virágot is – Indonéziában például cigaretta illatosítására is.

A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák.

Forrás: Wikipédia

 

Tudta, hogy a szegfűszegolaj a fogfájást is csillapítja?

Kenje az olajat közvetlenül a rossz fogra. Az elején ugyan csípni fog, de később áldásos enyhülést nyújt. De néhány szem egész szegfűszeget szájba véve, hagyja őket átázni és felpuhulni, majd rágja össze az egészséges fogaival, hogy kiengedje az olaját, végül hagyja a fűszerdarabkákat a fájó fogon legfeljebb fél óráig!

 

Antalffy Yvette

 

Hozzászólások