Világszerte főszerepet játszik a kínai zene népszerűsítésében a Shanghaji Kínai Zenekar, amely az igazi klasszikus zenei celebritásnak számító karmester, Vang Fu-csien vezényletével nagyszabású újévi koncerttel érkezik a Művészetek Palotájába január 26-án.

sanghaji_zenekar3

A Shanghaji Kínai Zenekar Amszterdam, Bécs, Berlin és Peking hangversenytermei után érkezik Budapestre a legfontosabb kínai ünnep, a holdújév alkalmából.

A hazánkba látogató zenekar azon kevesek közé tartozik, amelyek a nyugati fül számára sokszor nehezen értelmezhető kínai melódiákat szinte észrevétlenül fűszerezik csipetnyi európai hangzással és kortárs kínai stíluselemekkel, így teremtve egy számunkra is könnyen fogyasztható, izgalmas zenei delikátot. A Shanghaji Kínai Zenekar zenéje – akár csak a kínai nyelv és írás – elképesztően gazdag képekben, szimbólumokban és érzésekben: a koncerttel a hallgató egy lépéssel közelebb kerülhet a Távol-Kelethez.

sanghaji_zenekar

A holdújév – vagy tavaszünnep, tavaszfesztivál – a lehető legfontosabb esemény Kínában, illetve azokban az országokban, amelyekben jelentős kínai népesség él (így például Hongkongban, Szingapúrban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken), de a hazájuktól távol szakadt kisebb kínai közösségek is igyekeznek ilyenkor az ünnepre koncentrálni.  2015 a kínai asztrológia szerint a kecske éve, amely a művészetek, az alkotás és a képzelőerőt tekintve a tizenkét állatövi jegy közül a legszerencsésebb.

Vang Fu-csien, az előadás karmestere jelenleg a Sanghaji Operaház művészeti igazgatója, valamint egykori alma matere, a Sanghaji Konzervatórium professzora. Számtalan, világszerte is elismerésnek örvendő művésszel és zenekarral dolgozott már együtt egyaránt Kínában és külföldön.

sanghaji_zenekar2

A felcsendülő művek szerzői között megtalálhatjuk a manapság egyik legdivatosabb és legnépszerűbb fiatal zeneszerzőt, Jiang Yinget is, aki csupán néhány éve, 2010-ben végzett Sanghajban, de munkásságát már most széles kritikai elismerés övezi.

Az este folyamán Szu Csang szólaltatja majd meg a ku-cseng nevű különleges, fából készült hangszert, amely az egyik legősibb citeraféle Kínában.

sanghaji_zenekar4

Az est során, a modern és hagyományos kínai és nyugati (valamint más, például indiai) elemeket egymás mellé varázsoló repertoárban felcsendül majd a Tavaszi ünnepi nyitány, amely Kínában a legfontosabb és legmeghittebb ünnep elengedhetetlen kelléke, annak egyik legjellemzőbb szimbóluma. A széles körben elterjedt alkotást az egész országban előszeretettel adják elő holdújév idején, sőt az iskolai tankönyvekben is gyakran találkozhatunk vele.

Forrás: MÜPA Kommunikáció