Nyári napfényben már több alkalommal volt szerencsém az osztrák tartományi székhely utcácskáin sétálni, a karácsony előtti fényes kirakatokban és az utcai fényfüzérek látványában azonban most volt első ízben lehetőségem gyönyörködni.  
Ez alkalommal az Eggenberg Palota (Schloss Eggenberg) felé vettük az irányt, mely a belvárosból a Fő térről induló 1-es villamossal közelíthető meg. A szállingózó hóesésben, a havas hegyek ölelte völgyben az épület valóságos mesekastély képét öltötte fel. A fogvacogtató hidegben is nagyszerű élmény volt körbejárni a levelektől megfosztott, csak az örökzöldektől színezett parkot. Legnagyobb meglepetésünkre a palota belső udvarán pávákkal találkoztunk, őket később a park legtávolabbi pontjain láttuk viszont.  

A múzeumnak helyet adó kastély alapjait Eggenberg lovag tette le, aki a nemesi cím elnyerése előtt III. Frigyes császár pénzverőjeként kereste kenyerét. A 17. században Hans Ulrich Eggenberg nevéhez fűződik a palota jelenlegi formájának kialakítása.

Az UNESCO Világörökség részét képező kastély díszterme és belső
szobái télen sajnos zárva maradnak a nagyközönség előtt, látogatható
azonban a modern szárnyban a 13–19. századi festők műveit bemutató
képtár, az érmegyűjtemény, illetve a különálló épületben berendezett
régészeti múzeum.

A belvárosba visszatérve sötétedés után rögtön belekerültünk az advent első vasárnapján hagyományossá vált boszorkány- és krampuszfelvonulásba. Az utca két oldalán bátrabb felnőttek és ijedező gyerekek néztek szembe a középen elhaladó, félelmetes maszkokat viselő pokolbéli figurákkal. Közülük többen is – a mohácsi busókhoz hasonlóan- szalmából font botokkal csapkodták meg a túl közel állókat. Füstöt okádó járművek tetejéről is hasonló maskarák tekintgettek le, bár a rend kedvéért azért a Mikulás is megjelent a színen.

A Városháza előtti téren égbe nyúló karácsonyfa áll, körülötte forró ételeket, italokat és ajándéknak való portékáikat kínálják az árusok. Graz belső magja rövid idő alatt bejárható, az utcákban a kis üzletek vasárnap szigorúan zárva tartanak.  A fő utca jellegzetes bevásárlóutca: hangulatos régi házaiban márkás üzletek és éttermek sorakoznak.  Lesétálhatunk a Mura folyóhoz is, melynek közepén mesterséges sziget magasodik, melyet 2003-ban építettek, amikor Graz elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet.  Út közben újabb standokra és karácsonyi kézműves termékeiket árusító vásárosokra bukkanunk. Felsétálhatunk a Schlossbergre (válaszhatjuk a siklót is), ahol Graz jelképe, az óratorony áll.

A későgótikus katedrális mindenképpen megér egy látogatást. Mellette megtekinthetjük II. Ferdinánd monumentális mauzóleumát. Grazban található ezen kívül Európa egyik legjelentősebb fegyvergyűjteménye (Landeszeughaus).

Weninger Nóra

2012. december 18.

Hozzászólások