A Pixar új animációs mesefilmjében egy skót hercegnő a főhős.

Csütörtök óta vetítik a mozik a Merida, a bátor című animációs mesét, amiben egy kócos, vörös hajú hercegnő körül forognak az események. A helyszín Skócia, ez pedig fontos szerepet játszik a történetben, hiszen a cselekmény egyik központi motívuma a varázslat, a skót felföldet és kastélyokat pedig mindig is misztikus legendák övezték.
A történet egyébként elég sablonosan kezdődik: Meridának elege van a kötelességekből, édesanyja, a királynő szigorából, és abból, hogy férjhez akarják adni. Szíve szerint egész nap a lován vágtázna, és esze ágában sincsen oltár elé állni, főleg valaki olyannal, akibe nem szerelmes. Úgy dönt, hogy szembe megy a tradíciókkal, és hiába érkeznek meg a skót klánok, hogy a kegyeiért versenyezzenek, a makacs hercegnő minden kérőjét kikosarazza, nehéz helyzetbe hozva szüleit. Az anyjával való vitája után elrohan otthonról, és egy boszorkány kunyhójában köt ki, akitől azt kéri, változtassa meg az édesanyját. Mint minden mesebeli kívánságnak, ennek is megvan a maga trükkje és hátulütője. A királynő tényleg megváltozik, olyannyira, hogy a varázslat hatására egy barnamedve lesz belőle.
A probléma – sok egyéb mellett – hogy a király nagy medvevadász hírében áll, Meridának így azonnal ki kell menekítenie az anyját a kastélyból. Ezzel kezdetét veszi kettőjük közös kalandja, együttes erővel kell rájönniük, hogyan fordíthatnák visszájára a varázslatot, mielőtt túl késő lenne.

A film kicsit csalódás a Pixar korábbi meséihez képest

Annak ellenére, hogy az összes klasszikus elem megvan a történetben, amit egy ilyen mesétől elvárunk, valahogy mégsem stimmel az egész. A moziban futó előzetes alapján az ember egy vicces, poénokkal teli sztorit várt, de egyáltalán nem azt kapja, az előzetesben gyakorlatilag megmutatták az összes mókás pillanatot. Viccesnek nem elég vicces, drámainak viszont nem elég drámai. Ráadásul még egy valamire való gonosz sincs a történetben, leszámítva egy medvét, aki régebben szintén varázslat áldozatává vált, de őt is csak a körülmények tették olyanná, amilyen. Az előzetesből egyáltalán nem derül ki, hová is fut ki ez a történet, a medvévé varázsolt királynő némileg váratlan fordulatként éri az embert.
A Merida, a bátor összességében csalódás, ami alulmarad a Pixar korábbi meséihez képest. Pluszt talán csak Skócia ad neki, és az, hogy a klánokkal, skót szoknyákkal és a birkabendő vacsorával a készítők sok helyen igyekeztek belecsempészni a skót kultúrát is a filmbe. A képek és a figurák persze nagyon szépek, de ez a minimum, amit a Pixartól elvárhatunk.

Hozzászólások