A kötelezően megtanulandó vers Kisfaludy Károly: Szülőföldem szép határa című költeménye volt. A szabadon választott versek széles skálán mozogtak: Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Bajza József mellett Ady Endre, Radnóti Miklós, Wass Albert sorait idézték a kb. 100 fős hallgatóság elé a versmondók. De a közelmúlt és a mai kor hazafias költészete is megszólalt, a program címe és témája ugyanis ez volt: Nemzetem, édes hazám. Ezt nemcsak a falon lévő zászló és felirat hangsúlyozta, hanem a közben felhangzó megzenésített versek Borsányi Irén előadásában, vagy az egyik kedves zsűritag, Csombor Teréz színművésznő által előadott dal a Honfoglalás című filmből.

A zsűri tagjai: Antalfy István, Dr. Turai G. Kamil, Kovács István József, Váry Károly, Csombor Terike

Váry Károly színművész úr is mondott verset, valamint egy ágasegyházi kislány, Béni Alexandra egy népdalcsokrot adott elő, ezzel is színesítve a palettát és oldva a hangulatot. Az elhangzott versek között Szabó Katalin előadóművész a költőkről osztott meg információt a közönséggel. A zsűri tagjai a következő neves személyiségek voltak: Csombor Teréz színművésznő, Váry Károly színművész, Antalfy István 44 kötetes és 88 éves költő, a Kultúra Lovagja, Kovács István József, a Baráti Kör elnöke, a Kultúra Lovagja, egyúttal a zsűri elnöke, valamint Dr. Turai G. Kamil egyetemi tanár, esztéta, költő.

Csombor Teréz színművésznő

A versmondó verseny szép, színvonalas rendezvény volt, mindenki nagyon jól érezte magát. A következő versenyzők nyerték az első három díjat, értékes könyvutalványokat:
1.    Csuka Gyula – Vörösmarty Mihály: A vén cigány
2.    Kocsány Béla – Vörösmarty Mihály: Szózat
3.    Bánfi Jánosné – Czimmer Istvánné: Homokországból

E három versenyző pénteken délután ismét elmondhatta a versét a Civil Korzó rendezvényén, melyet a Szentcsalád Plébánián tartottak meg Kecskemét civil szervezeteinek a részvételével.

2013. szeptember 13.

Hozzászólások