Megkezdődött az új tanév a Neumann János Egyetemen is. Az ünnepi szenátusi ülés ceremóniájához az is hozzátartozott, hogy  dr. Ailer Piroska rektor és a kari dékánok kézfogással hallgatóvá fogadták a 2018/2019-es tanévre felvett gólyákat, az elsőéveseket.

Ebben a tanévben 1361 hallgató nyert felvételt az egyetemre. Ebből a kecskeméti karokon 1066 nappali és levelező tagozatos elsőéves kezdi meg most a tanévet. A GAMF Műszaki és Informatikai Karra 607-en, a Gazdaságtudományi Karra 186-an, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karra 92-en, a Pedagógusképző Karra pedig 181-en nyertek felvételt.

Az ünnepi szenátusi ülésen részt vett Finta Zita, az egyetem kancellárja, dr. Ailer Piroska rektor, dr. Pázmándi Kinga, a Gazdaságtudományi Kar, dr. Kovács Lóránt, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar, dr. Palkovics András, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar és dr. Fülöp Tamás, a Pedagógusképző Kar dékánja. Jelen volt még Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, valamint Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke.

Dr. Ailer Piroska ünnepi beszédében köszöntötte az elsőéveseket, akik ezt követően felállva tettek fogadalmat. Finta Zita beszéde után pedig Smuta Attila közös éneklésre hívta a gólyákat. A városvezetés nevében Szeberényi Gyula Tamás köszöntötte a hallgatókat.

A díjazottak

A hagyományokhoz híven az ünnepségen a Neumann János Egyetem Szenátusa Professor Emeritus és Professor Emerita címeket is adományozott. Idén ezt a címet kapta meg Dr. Horváth Ágnes Emília, aki több mint három évtizeden át, 1986 és 2018 között dolgozott a Neumann János Egyetemen, illetve annak jogelőd intézményeiben, 2000-től főiskolai tanár munkakörben, a felsőoktatási intézmény irányításában pedig főigazgató-helyettesként, illetve rektorhelyettesként, valamint dr. Kovács András ny. főiskolai tanár, címzetes egyetemi tanár, és dr. Lévai Péter ny. főiskolai tanár, címzetes egyetemi tanár.

 A diákoknak sikeres tanévet kívánunk, és azt, hogy keressék és valósítsák meg álmaikat. Jó volt látni a sok ünneplőbe öltözött fiatalt, akik ünnepi lélekkel, várakozással néztek az új tanév felé. Sokan azonban, a diákok csaknem egyharmada nem tudott arról, hogy gólyaként, életük első egyetemi tanévnyitójára ünneplő ruhába szokás bújni. Sokan farmernadrágot viseltek, feliratos pólót, tarkabarka nadrágot és egyéb, nem odaillő öltözéket. Én bátorítanám az egyetem vezetését, hogy a jövendőbeli elsőéveseknek kimenő levélben arra is hívják fel a figyelmet, hogyan kell felöltözni, megjelenni egy tanévnyitó ünnepségen. 

 “Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.”

 József Attila szavain elgondolkodva azt mondhatjuk, hogy bizony nem mindenki ünnepi lélekkel érkezett a tanévnyitóra, hiszen az ünneplő ruháját is otthon felejtette. 

 

 

Hozzászólások