A pozitívan alakuló statisztika ellenére a KSH adatai szerint azonban 2012-ben hazánkban még mindig csaknem 1350 gyermek sérült meg, vagy vesztette életét közúti balesetben. A közlekedési balesetek 0-19 éves korban a halálos balesetek között az első helyen állnak, ami azt jelenti, hogy továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk a gyermekek közúti biztonságának növelésére.

Mire figyeljünk autósként?

•    Hirdetőoszlop, reklámtábla, trafóház vagy az út szélén parkoló autók „rejtekéből” váratlan gyorsasággal léphetnek az úttestre a gyerekek, különösen oktatási intézmények közelében.
•    A gyermekeket szállító autóbusz kikerülése a gyermekek be- és kiszállásának ideje alatt tilos, ezt a KRESZ is tiltja.
•    A „Gyermekek” táblával ellátott útszakaszokon legfeljebb 30 km/órás sebesség a megengedett.

Nem csak az autósoktól elvárt ilyenkor a fokozottabb figyelem, hanem a szülők szerepe is kiemelkedően fontos a gyermekek közlekedési kultúrájának kialakításában. Szülőként hívjuk fel a gyerekek figyelmét a közúti forgalom veszélyeire és szabályaira, az elsőbbségadás szerepére, a körülnézés és a gyalogosátkelő helyek használatának fontosságára. Ha mi magunk kiemelt figyelmet fordítunk más gyermekek biztonságára, saját gyermekünk biztonságában is reménykedhetünk.

2013. szeptember 6.

Hozzászólások