Marbushka Játék Manufaktúra, ahol a játékok születnek. Hogy születik meg egy játék? Milyen egy játékkészítő manufaktúra? Hogy lesz a játékoknak történetük? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ, akik ellátogatnak a Szórakaténusz Játékmúzeum új kiállítására.

 

marbushka1

 

A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely új kiállítása egy családi vállalkozást, egy játéktervező manufaktúrát mutat be. Bohony Beatrix és Zöld László iparművészek saját tervezésű művészi társasjátékai öt éve jelentek meg, akkor hozták létre a Marbushka márkanevet. Kislányuk növekedésével vált fontossá számukra a gyerekeket körülvevő tárgyi kultúra. Azóta egyre bővül játékaik száma, és a társas, memória, kirakó játékok mellett öltöztetős babákat is alkotnak kis szériás sorozatgyártásban. Játékaik egyediségét Bohony Beatrix illusztrációs mesevilága határozza meg.
A Marbushka mára már fogalommá vált, mely nemcsak a magas színvonalú, igényesen kivitelezett játékokat jelenti, hanem egyfajta vállalkozói szemléletmódot is, mely a tervezés és kivitelezés mellett kiterjed a forgalmazás és a marketing minden elemére.

 

marbushka2

 

A manufaktúrák tradicionális értékei – mint az egyedileg kézzel készített és festett darabok – mellett, nagy gondot fordítanak a környezettudatosságra: kizárólag természetes anyagokat használnak fel, a hagyományos mesterségeket preferálják, minimálisra csökkentik a csomagolást, a környezetükben élő kisvállalkozókkal működnek együtt. Saját kezükben tartják a gyártás, a forgalmazás, a marketing és a reklám minden folyamatát, gondosan ügyelve arra, hogy csak a saját értékrendjükbe illő, számukra vállalható módon vegyenek részt a kereskedelemben, és szerepeljenek a különféle médiákban.

 

marbushka3

 

Tudatosságukkal és igényességükkel pár év alatt valódi iskolapéldát hoztak létre a játéktervezés területén. Céljuk, hogy egy olyan játékvilágot teremtsenek, melyben gyerekek és szülők egyaránt örömüket lelik, és a játék több generáción keresztül is érték maradjon. A Marbushka játékok egyre ismertebbek az igényes játékokat kedvelők körében.

 

marbushka4

 

A kiállítás a Marbushka játékok bemutatása mellett végigköveti a tervezés és gyártás minden folyamatát: az inspirációktól a sokszorosítás fázisain át a reklámfotók elkészüléséig. Ezáltal a látogató megismerkedhet a játékok születésének minden részletével, bepillantást nyerve a játékkészítő manufaktúra műhelytitkaiba. A kiállítás különlegessége a felnagyított Marbushka játékok: a Kalóz sziget és a Karácsonyi mese. Kipróbálható a Ki vagyok én meseországban? című barkochba játék, valamint a kifestő füzetek felnagyított képeiből kialakított színező sarok.

 

marbushka5

 

A kiállítás kurátora: Fekete Anetta. A kiállítás megtekinthető 2015. október 2-től 2016. február 13-ig naponta 10-12.30-ig és 13-17 óráig. A kiállítás hétfőn és vasárnap zárva tart. A kiállítás létrehozását az NKA támogatta.

 

marbushka6

 

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely 6000 Kecskemét, Gáspár András u. 11. H-76-481-469www.facebook.com/szoraka – www.szorakatenusz.hu

 

 

Fekete Anetta

Fotók: Bohony Beatrix, Bús Csaba, Fekete Anetta

 

 

 

Hozzászólások