A kínai horoszkóp szerint a tűz energiájával fűtött majom éve kezdődik februárban. A kísérletezés és a meglepetések évének jegyében február 4-én a kínai kultúra a MÜPÁ-ba költözik – újévi hangverseny köszönti a holdújévet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. 

 

kinai ujevi koncert2

 

Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő koncertek 2016-os programja a majom éve kezdetén átfogó képet ad Kína különböző tájainak, népcsoportjainak tradicionális zenéjéről, a máig is használatban lévő hagyományos hangszerekről, a kínai és a nyugati zene közötti hatásokról, és a kortárs kínai zenéről. Az ünnep alkalmával kihagyhatatlan Tavaszi fesztivál-nyitány a Senhszi, a Hegyek hőse a hősök földjének is nevezett Kuanghszi tartományban élők, A vonat megérkezik egy dong faluba című kompozíció az életvidám dong emberek, a Daling melódia pedig a koreai kisebbség zenei pillanatképe.

A Pillangószerelmesek-fantázia a szimfonikus zene és a tradicionális kínai népopera elemeinek kombinálásával született. A Nagy Fal capriccióban a közönség ízelítőt kaphat a kínai zene színházzal való egybefonódásából, valamint az ősi citerafélékből, kéthúros hegedűkből, dobokból, duplanádas fúvós eszközökből és megannyi, az európai szemnek-fülnek kevéssé ismerős, ám annál inkább varázslatos hangszerből is.

Az autentikus előadást ezúttal a Kínai Nemzeti Opera Kínai Tradicionális Zenekara és Táncdráma-színháza hozza el többek között Hamburg, Linz, Luzern és Wiesbaden mellett Budapestre is Hung Hszia, Kína legkiemelkedőbb női karmestere vezetésével.

Nagy kínai újévi hangverseny február 4. csütörtök 19:30 — 22:00 – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Vezényel: Hung Hszia

Közreműködők: A Kínai Nemzeti Opera Kínai Tradicionális Zenekara és Táncdráma-színháza

  • Lin Kan – kao-hu
  • Szung Jang – lusheng
  • Vu Su-tö – piri
  • Lej Tien-jün – ku-cseng
  • San Vej-vej, Liu Hszi-csan – suona
  • Po Miao – csing-hu
  • Jang Ven-na – csing erhu
  • Vang Csie-nan – nagy kínai dob

További információk

Az esemény Facebook oldala

Forrás: MÜPA Kommunikáció

 

 

Hozzászólások