A Német Turisztikai Hivatal ebben az évben a Világörökségek listáján szereplő látnivalókra helyezi a hangsúlyt: „UNESCO-világörökségek Németországban – Fenntartható kulturális és természeti turizmus” mottóval saját tematikus évet szentel a világörökségi helyszíneknek.

Speyer dómja (©DZT, Német Turisztikai Hivatal)

A 981 világörökségi helyszín közül 38 Németországban található, mely így az európai országok közül a nevezetességek számát tekintve a harmadik áll Franciaországgal együtt. A rendkívül sokféle helyszín között találunk történelmi óvárosokat, templomokat és apátságokat, kastélyokat, kulturális és spirituális emlékeket, tájakat, parkokat és kerteket, ipari műemlékeket, valamint az építészet nagyszerű példáit.

A maulbronni kolostor, © Jessen Oestergaard

Az első németországi műemlék, mely világörökségi védelem alá került, az aacheni dóm volt 1978-ban. Legutóbb 2012-ben gyarapodott a lista: ekkor a Kasselben található Wilhelmshöhe Park került fel 38-dikként a nevezetes látványosságok közé.

A Német Turisztikai Hivatal honlapján bővebb információt találunk arról a nyolc regionális útvonalról, amelyek mentén végigjárhatjuk ezeket a különleges helyszíneket.

Loreley (a Rajna és a Mosel között), © Thomas Merz

Felfedezések online

A Hivatal weboldalán a www.germany.travel/unesco2014 linken 30 nyelven található átfogó tartalom a Németországban lévő UNESCO világörökségi helyszínekkel kapcsolatban.

A www.germany.travel/unesco oldalon keresztül a felhasználók egy képgalériába jutnak, ahol az összes UNESCO-helyszín fotói mellett egy interaktív térkép is található. Az okostelefonokra és táblagépekre optimalizált oldal ezen felül közvetlen hozzáférést biztosít az Everplaces interaktív útikönyvhöz és az ezen a platformon kifejlesztett „Világörökség-alkalmazáshoz”, amely iOS és Android alapú készülékeken is elérhető.

Hainich Nemzeti Park, © Herbststimmung im Nationalpark Hainich


2014. első félévében elindul a „My German Zeitreise” Facebook nyereményjáték is, ahol a felhasználók  az erre a célra kifejlesztett alkalmazás segítségével létrehozzák saját időutazásukat az UNESCO-helyszínek mentén. A játékban utazásokat lehet nyerni az UNESCO-útvonalak és -világörökségek mentén.

Szöveg és képek forrása: DZT/Német Turisztikai Hivatal

2014. január 28.