A lelki trauma és annak feldolgozása – Sajnos nem kerülhetjük el, hogy életünk során olyan eseményekkel találkozzunk, amelyek lelkileg megterhelőek. Egy ilyen esemény akár hosszú távú változásokat okozhat a személyiségünkben is.

A trauma

A pszichotrauma egy olyan súlyos életeseményt jelent (például haláleset, baleset, bántalmazás, bűncselekmény), amely váratlanul, hirtelen következik be, amelyre a személy nem tud felkészülni, nem tud megfelelően reagálni az adott helyzetben, és amivel nem tud segítség nélkül megbirkózni.
Egy lelki trauma minden esetben gyengíti az egyén lelki stabilitását, és próbára teszi megküzdési képességét. Ezek sok esetben nem állnak helyre spontán, hanem szakszerű segítség igénybevételére van szükség.

Traumatikus események

A traumatikus események hatására a legtöbb ember nagyfokú szorongást, kétségbeesést él át, elveszíti a biztonságérzetét, a világ rendjébe vetett hitét.

A traumatikus események sokfélék lehetnek, általánosságban három csoportba sorolhatók:
– társadalmi,
– egyéni szintű vagy
– hosszan tartó, ismétlődő traumatikus események.

Az egyes eseményekre adott válaszreakció egyénenként eltérő lehet. A legtipikusabb reakciók egy pszichotraumára: a visszatérő, nyomasztó gondolatok és álmok, az elszigetelődés, különféle vegetatív jelzések, szorongásos-depressziós tünetek. Ezek a későbbiekben poszttraumás stresszbetegséghez vezethetnek.

A poszttraumás stressz

A poszttraumás stressz-zavar olyan tünetegyüttes megnevezésére szolgál, amely az átélt trauma után, egy bizonyos idő elteltével jelenik meg.
A traumák következtében kialakuló lelkiállapot legjellemzőbb tünetei a következők:
1. Megmagyarázhatatlan nyugtalanság lesz úrrá az emberen. Állandósult félelem és veszélyérzet nehezíti meg a mindennapokat. Ezek mellett pszichoszomatikus tüneteket is produkálhat a személy.
2. Emlékbetörések kínozzák, ami azt jelenti, hogy valaminek a hatására bevillanak azok az érzések, amiket az egyén átélt az esemény során.
3. Gyakori, hogy a személy eltávolodik a társas világtól, visszavonul a környezetétől, ezért szociális kapcsolatai beszűkülhetnek.

A traumatikus események feldolgozása

Az átélt események speciális (szakszerű) feldolgozása segít integrálni a traumatikus eseményt az élettörténetünkbe. A későbbiekben ellenállóbbá tehet a lelki megterhelésekkel szemben.
A feldolgozatlan traumák azonban személyiségtorzulást és testi betegségeket is okozhatnak. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy ha úgy érzi, kicsúszott a lába alól a talaj, félelmei a családi életét, egzisztenciáját veszélyeztetik, minél előbb forduljon szakemberhez. Az időben megkezdett terápiával kiegyensúlyozottabbá válik az élete, visszakaphatja régi önmagát.

 

 

Hozzászólások