A fahéjfa és a kasszia kérgéből készült fűszer két jellegzetes fajtája a ceyloni és a kínai fahéj. Előbbi enyhébb, pikánsabb, utóbbi csípősebb ízű. A valódi fahéj őshazája Srí Lanka, míg a kasszia Kínában terem.

fahej levele

A vadon élő fahéjfák 10 méter magasra is megnőnek, de kisebb a hozamuk, a termesztett, alacsonyabb fákról könnyebb a betakarítás. Kevéssel a tengerszint felett, a trópusi tengerparton, homokos talajon érzi jól magát. Mintegy 20 cm hosszú levelei vaskosak, húsosak, virágai laza fürtökbe tömörülnek, bogyótermései sötétbarnás-vörösesek. A betakarítást az esős évszakban végzik. A legszebb kérget a növény középső részéről nyerik.

Népszerűsége a különböző történelmi korszakokban mindig is kiemelkedő volt. Már az ókorban is exportálták, és a fűszerkereskedők mendemondákkal igyekeztek magasan tartani az árát. A Bibliában is találhatunk rá utalásokat: egyike azoknak a fűszereknek, melyekkel Mózes parancsára felszentelték a templomot. A római Plinius leírásában az szerepel, hogy a növény szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem. Később a földrajzi felfedezésekkel kitárult a világ: az expedíciók újabb és újabb fűszernövényekkel tértek haza. Magellán felfedezőútjáról 1522-ben csak egy hajó érkezett vissza a Fűszer-szigetekről, az azonban több száz mázsa fűszert hozott. Kapitánya nemesi rangot kapott: címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és 12 szegfűszeg díszítette.

fahej4

Még fűszerháború is kirobbant a kuriózumnak számító, meglehetősen drága fűszer birtoklásáért: 300 éven keresztül portugálok, franciák és angolok harcoltak a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért.
A 18. századtól kezdve egyre nagyobb mennyiségben Európába érkező szállítmányok azonban okafogyottá tették a küzdelmet: bár a hollandok hegyeket égettek el belőle, hogy megakadályozzák az ár zuhanását, elterjedését azonban nem tudták megállítani, az ár mérséklődésével széles rétegek számára vált elérhetővé. Hazánkban a 15. századtól ismerik és használják.

fahejas kave

Számos sütemény kihagyhatatlan alkotóeleme, kiválóan harmonizál az aszalt gyümölcsökkel, az almával és a mézes süteményekkel. Egész állapotban kompótok, befőttek, gyümölcsleves és forralt bor ízesítésére használhatjuk. Kisebb mennyiségben sós ételekhez is alkalmazzák ízfokozóként.

A gyógyászatban a kérgét és a leveleit is hasznosítják. A fahéjnak emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása is van, ezért régen a nehezen emészthető ételek sora végén fahéjas süteményt szolgáltak fel. A szív-és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékony hatással bír. Kísérletek igazolták, hogy napi 2 gramm fahéj elfogyasztása jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást.

Az apró darabokból és a törmelékből vízgőz-desztillációval illóolajat állítanak elő. A leveleiből nyert illóolajat az illatszeriparban és szájápolószerekben használják.

fahej2

Néhány apró ötlet a fahéj felhasználására:

Fahéjas kávé

Kellemes aromát ad, ha az őrölt kávéhoz egy kis fahéjat keverünk és azzal együtt főzzük le. Ha a tejeskávét részesítjük előnyben,
akkor a sima vagy a felhabosított tej tetejére szórjunk egy kicsit belőle. Akárcsak egy kávéházban!

Forró csoki

Kevés fűszer hozzáadásával mi magunk is készíthetünk fahéjas forró csokit. 2 dl tejszínben és 2 dl tejben olvasszunk meg vízgőz felett 100 g ét- vagy tejcsokit. Szórjunk bele kevés fahéjat. Csészébe öntve díszítsük tejszínhabbal.

fahejas suti

Fahéjas almalekvár

Felséges ízű és könnyen elkészíthető – kezdő lekvárfőzőknek is ajánljuk. A legegyszerűbben és leggyorsabban Dr. Oetker Dzsemfix hozzáadásával készíthető el. E szerint a recept szerint 1250 g almát (előzetesen hámozzuk meg és vágjuk ki a magházát) pároljunk meg, majd turmixoljuk el. Adjunk hozzá 250 g cukrot, 1 evőkanál citromlevet és az 1 tasak dzsemfixet, majd főzzük a forrástól számított 5-8 percig. Ízesítsük fahéjjal és egy kis gyömbérrel (óvatosan bánjunk vele, nehogy túl erős legyen). Szedjük ki üvegekbe, zárjuk rá és fordítsuk fejjel lefelé néhány percre.

Weninger Nóra

Hozzászólások