Láthatatlan bolygók – Megnyílt Az űr- alternatív kozmoszok című tárlat. Az év kiállítás-eseménye Pécsen.

Fotó: Csontó Lajos- Még nem elég c. installációja

Láthatatlan bolygók – Megnyílt AZ ŰR- alternatív kozmoszok című tárlat a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában, amely több, mint 1200 négyzetméteren 65 művész mintegy 250 műalkotásán keresztül mutatja be az emberiség világűrhöz fűződő viszonyát.

A látogatók augusztus 28-ig lehetnek részesei a minden érzékükre ható, fotókból, videókból, tér- hang- és fényinstallációkból álló interaktív űr-élménynek.

Az ŰR – alternatív kozmoszok című tárlatot két korábbi kiállítás inspirálta: az egyik a Magyar Nemzeti Galéria Világmodellek című tárlata (2012), a másik pedig a Vasarely Múzeum megemlékezése a holdraszállásról (Holdmúzeum 1969, 2019). A két korábbi kiállításhoz képest a jelenlegi tárlathoz kifejezetten magyar alkotók munkáiból válogattak. A 2. világháború utáni időszaktól a jelenig, kimondottan a mostani kiállításra készült munkákig, középpontba helyezve az alternatív kozmoszok és valóságértelmezések tematikáját.

Az űr – Kiállítás interieur: Lengyel András, Nagy Karol, Palotai Gábor, Révész László László és
Uglár Csaba munkái

Láthatatlan bolygók – AZ ŰR- alternatív kozmoszok című tárlat

A kiállításról a megnyitót követően Százados László, a kiállítás főkurátora adott áttekintést:

A közgyűjteményi anyag a csillagászathoz, az űrkutatáshoz és általában a Kozmoszhoz, a Világűrhöz kötődő történelmi és kulturális, politikai és tudományos közegről is vall. Ezt a történeti magot új nézőpontok, megközelítésmódok veszik körül, amelyekhez a Dokkolás után Zsilipeken keresztül vezet az út a Megfigyelők Kozmosza, A láthatatlan bolygók, ismeretlen naprendszerek felé, vagy éppen a Domesztikált csillagképek irányába.  A tudomány és a művészet határterületeiről éppúgy válogattunk munkákat, mint olyan hétköznapi tárgyak felhasználásával létrehozott művekből, amelyek egyszerre idéznek meg kozmikus struktúrákat és emberi viszonyrendszereket.”

Fekete Valéria, a Pécsi Galériák művészeti vezetője minden korosztály számára ajánlja a kiállítást, de különösen azoknak, akik szeretnek játszani, akik szívesen kalandoznak a valóság és fikció, a tudomány és művészet határán. Azoknak is, akik szívesen kipróbálnák, milyen érzés a negatív súlytalanság, vagy küldenének magukról egy fényképet az űrből. Aki pedig további űr-élményekre vágyik, az a Látogatóközpont VR-univerzum virtuális terében vagy a Planetáriumban teheti teljessé a sci-fi élményt.

lathatatlan bolygok

Eike Berg és Kokesch Ádám munkái

Láthatatlan bolygók – AZ ŰR- alternatív kozmoszok című tárlat

 

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

Hasonló cikkünk:

AZ ŰR – Űrutazás a pécsi m21 Galériában

 

Hozzászólások