Országos orgonafesztivál része lesz Kecskemét: különleges koncert a református templomban 2014. május 31-én, szombaton este 7 órakor. Az Országos Orgonapont Fesztivál kecskeméti eseménye egy rendhagyó orgonakoncert lesz: a fesztivál ötletgazdáján, Szamosi Szabolcs orgonaművészen kívül fellép Bogányi Tibor, a kecskeméti Kodály Iskolában végzett csellóművész (aki jelenleg a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere) és felesége, Zászkaliczky Ágnes orgonaművész is (aki egyébként képzőművész is).

A művészházaspárnak jelent már meg közös CD-je, esetükben az összeszokottság magától értetődő, de Szamosi Szabolccsal sem most lépnek fel először együtt. Szamosi Szabolcs koncertjein előszeretettel mutatja meg az orgona nem kifejezetten hagyományos színeit is, és szívesen vegyíti az orgonahangzást más műfajok képviselőinek stílusával. Turnézott együtt a jazz-szaxofonos Dés Lászlóval, a népdalénekes Sebestyén Mártával, de norvég szájharmonikással is, s koncertjein rendszeresen improvizál. Váratlan pillanatokban gazdag koncertre készülhetnek tehát a kecskemétiek.

A minden helyszínen más előadókat és más programot felvonultató Orgonapont Fesztivál zárónapját a Bartók Rádió is több órán át közvetíti, a teljes program megtalálható a www.orgonapont.hu honlapon. A fesztivál védnökei Dr. Beer Miklós püspök úr a Katolikus Egyház, Dr. Bölcskei Gusztáv püspök úr a Református Egyház és Gáncs Péter püspök úr az Evangélikus Egyház részéről. A kecskeméti hangversenyre elővételben a jegymester.hu oldalon, valamint a Kecskeméti Kulturális Központ jegypénztárában lehet jegyet váltani.

Szamosi Szabolcs

Szamosi Szabolcs a Pécsi Bazilika orgonistája és zenei vezetője 1994-től, több pécsi zenei sorozat elindítója és szervezője, a pécsi egyházzenei élet megújítója. A grazi zeneakadémián szerzett kitüntetéses diplomát egyházzene szakon, valamint orgonatanárként és orgonaművészként. Koncertezett már Magyarország minden jelentős templomi- és koncertorgonáján, fellépett Európa nagy részén és Izlandon is. 2002-ben Bécsben az osztrák Würdigungspreist vehette át az osztrák kultuszminisztertől. Koncertjeit a televízió és rádió több ízben közvetítette, CD-felvételeket 1993 óta készít. Hatalmas energiákat mozgat meg hangszeres játékával. Az első koncertjeitől kezdve jellemzi, hogy újszerű zenei különlegességeket nyújt hallgatósága számára, játékába improvizációkat beleszőve, vagy az orgonát szokatlan hangszeres társításokban megszólaltatva.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, de zenei pályáját csellistaként kezdte, középiskolásként a kecskeméti Kodály Iskola diákja volt. 1996-ban a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen, majd 1999-ben a Kuhmo Nemzetközi Trió Versenyen ért el testvérével Bogányi Gergellyel és Kelemen Barnabással trióban első helyezést. Gordonkaművészi, majd karmesteri diplomáját Helsinkiben, a híres Sibelius Akadémián szerezte. 28 évesen a Turkui Filharmonikus Zenekar vezető karmesterévé nevezték ki, majd több zenekarnál töltött be hasonló posztot, jelenleg Pécsen épít világszínvonalú zenekart. A fiatal karmester az összes nagy finn zenekart dirigálta már, három évig művészeti igazgatója volt a VIVO Ifjúsági Szimfonikus Zenekarnak, rendszeresen vezényel vezető német, francia, dán, mexikói, orosz és kínai zenekarokat is, és gyakran hívják itthon és Erdélyben is vendégszerepelni. 2005-ben egy olyan sorozatot szervezett és vezényelt, mely Bartók összes művét felvonultatta. Amikor teheti, csellistaként is a közönség elé lép.

Zászkaliczky Ágnes

Zászkaliczky Ágnes orgonaművészi diplomáját a salzburgi Mozarteumban szerezte. 1999 óta rendszeresen koncertezik itthon és Európában. 2007-ben jelent meg első lemeze, amelyen orgonára és csellóra írt műveket ad elő férjével, Bogányi Tibor csellóművésszel. A zene mellett festészettel, könyvillusztrációval is foglalkozik. Első képzőművész tanárai Zaszlavik Jenő és Aknay János voltak, később festészeti tanulmányait a Szentpétervári Repin Akadémia tanárainál folytatta. 2006-tól a nagyváradi Nemzetközi Operafesztivál művészeti vezetője.

Bogányi Tibor

Hozzászólások