Karl Lagerfeld, napjaink egyik legsikeresebb divatikonja szerint „A divat azok utánzása, akik különbözni akarnak azoktól, akik semmiben sem különböznek egymástól.” Valószínűleg ez az oka, hogy Brian Hugh Warner, Kesha Rose Sebert, és Stefani Joanne Angelina Germanotta a különcség útját választotta. Senkinek nem kell bemutatni e három sztárt; egyikük sem visszafogottságáról vagy konzervatív öltözködéséről ismert; az őrült outfitek, a sokkoló sminkek mindhármuk imidzsének elengedhetetlen részei. Vajon megállják-e helyüket a divatiparban?

Lady Gaga

Valljuk be, Marylin Mansonról nem egy divatos, követendő példa jut eszünkbe. A kifinomultságáról ismert Yves Saint Laurent francia brand azonban valószínűleg máshogy gondolkodik, ezért választhatta Mansont tavasszal legújabb kampánya arcává, nem kis döbbenetet okozva a nagyközönségnek. Hogy hogyan kerülhetett a megosztó személyiségű Manson a képbe, azt homály fedi, valószínűleg a márka megújulási folyamatához tartozik, melynek részeként például elhagyták a márkanévből az „Yves” szót. A dolog még elég friss, így az egyelőre várat magára, beválik-e a Saint Laurent kockázatos dobása. 

„A divat változik, a stílus örök.” /Coco Chanel/

Lady Gaga

Lady Gaga meghökkentő és bizarr, az viszont vitathatatlan, hogy bármit tesz, nagyon jól csinálja. A legmenőbb divatmárkák darabjait kombinálja kedve szerint, mondhatni stílusosan polgárpukkasztó. A V Magazin egyik tavalyi számában Giorgio Armani, Manish Arora, and Karl Lagerfeld próbálták pár sorban megfogalmazni, mit gondolnak Gaga stílusáról. Armani azt írta, azért imád vele dolgozni, mert már-már színpadi jelmezeket tervezhet, mindenféle megkötés, korlátozó tényező nélkül. Manish Agora úgy fogalmazott, Gaga egyéniség, a divat terén (is) kiszámíthatatlan, igazi stílusikon, maga a művészet, Lagerfeld pedig az unalmas ellen harcoló, mindig változó, inspiráló popsztárként írta le.

“Ne kövesd a trendeket. Ne hagyd, hogy a divat kisajátítson téged, te döntsd el, mi vagy és mit akarsz kifejezni azzal, ahogyan öltözöl, ahogyan élsz.” /Gianni Versace/

KeSha

Ke$ha valószínűleg Versace „szabálya” szerint él. Ő az, aki a divattal látszólag mit sem törődik, kiegészítőként szemeteszsákot visz magával puccos díjkiosztó gálákra, koncertjein pedig emberi szív formájú kulacsból iszik piros színű folyadékot. Különc, meghökkentő, és sokszor visszataszító. Saját ékszerkollekciója, a Ke$ha Rose by Charles Albert darabjait különféle fogak és koponyák díszítik, a nemi szerv alakú ékszerekről nem is beszélve, ami iránt – valami fura oknál fogva-  rettentő nagy volt az érdeklődés.

Egyediek, különcök, senkihez sem hasonlíthatóak. Talán ez az oka annak, hogy oly sokan rajonganak értük, személyiségükért. Tudatosan dolgoztak a külsejükön, nem akartak egy lenni a sokból, ki akartak tűnni. Lehet őket nem szeretni, de egy biztos: az út, amelyet választottak, meghozta a sikert, és bizonyítja, divatos különcnek lenni.

Szerencsi Éva Réka

2013. november 29.

Hozzászólások