Philip K. Dick novellájából újra filmet forgattak.

Némileg meglepődtem, mikor meghallottam, hogy elkészítik Az emlékmás című film remake-jét. Sokszor vádolják azzal Hollywoodot, hogy nem képes semmi újat kitalálni, és mindig régi sikereket ránt elő a tarsolyból, hogy egy újabb bőrt lehúzzon róluk. Ez nem feltétlenül baj, érthető, hogy a történeteket az aktuális kor ízléséhez akarják igazítani. De az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült film 1990-ben készült, ami azért nem volt annyira régen. Persze minden relatív, az akkori trükkök és effektek a mai fejlett technika mellett már nevetségesnek tűnnek. Mindenesetre Len Wiseman rendező és a producerek jó ötletnek tartották, hogy Philip K. Dick sci-fi író novelláját újfent elővegyék.

A jövőben járunk
A történet a jövőben játszódik, ahogy ezt az író más novelláiban is megszokhattuk. Az új verzióban változtattak némileg a sztorin, nem a Marson, hanem a Földön járunk, amelynek jó része alkalmatlan az emberi életre. Főhősünk, Douglas nagyon unja egyhangú életét, ezért elmegy a Rekall emlékgyártó céghez, hogy izgalmas emlékeket ültessenek be az agyába. Douglas titkos ügynök szeretne lenni, csakhogy mikor megkezdik beültetni a kívánt memóriát, váratlan dolog történik. Rendőrök veszik őt üldözőbe, és azt állítják, hogy valóban titkos ügynök, jelenlegi élete csupán egy hazugság, amit pár héttel ezelőtt plántáltak bele a fejébe. Hősünk teljesen összezavarodik, és próbálja összerakni a kirakós darabjait, kinyomozni, hogy ki is ő valójában, és melyek a hamis, illetve a valós emlékei.   
Len Wiseman-től megszokhattuk, hogy szinte az összes filmjében a feleségére osztja a főszerepet, így Kate Beckinsale ezúttal sem maradhatott ki a stábból. Ő alakítja a főhős feleségét, aki szerető házastársból rövid úton halálos ellenséggé alakul át. Az angol színésznő sajnos nem nagyon csillogtatja meg színészi tehetségét, de azt bebizonyítja, hogy a négy Underworld film alatt megtanulta, hogyan kell lövöldözni és rugdosódni, és hogy senki nem tud olyan elszántan nézni, mint ő. Jessica Biel, a pozitív női főszereplő sem marad el mögötte harciasságban, az egyik jelenetben még egymás ellen is összemérik erejüket, és összeverekednek egy liftben.

Colin Farrell újra sci-fiben szerepel
A főszereplőt, Colin Farrell-t rég nem látott ismerősként üdvözölhetjük a vásznon, hosszú ideje nem készített már olyan filmet, ami különösebben nagy érdeklődést váltott volna ki. Farrell hozza a kötelezőt és eljátssza az akcióhős figuráját. Érdekes, hogy első igazi hollywoodi kasszasikerét pont egy másik Philip K. Dick sci-fiben, a Különvéleményben aratta, noha ott még csak asszisztált Tom Cruise mellett. Ez a film egyébként számos vonásában emlékeztet a Különvéleményre, a képi világot tekintve mindenképpen, nem is beszélve néhány jelenetről, például az autópályás üldözésről. Csak míg a Különvéleményben a látványos akciójelenetek mellett igazi történetet és mondanivalót is kapott a néző, Az emlékmásban csak kétórányi akciót kap, ráadásul a forgatókönyvíróknak sem volt valami nehéz dolguk, mivel az egész filmben alig van több párbeszéd, mint egy Chaplin moziban.
Ezért igazán vérmes kritikákat nem érdemes megfogalmazni a színészekkel szemben, hiszen ez tipikusan nem az a film, amiben sziporkázhatnak. Ráadásul a készítők sem árulnak zsákbamacskát, egy akciófilmet kínálnak a közönségnek, se többet, se kevesebbet. Az emlékmás pedig pontosan az, egy akciófilm, amit megnézünk a barátokkal, közben megesszük a popcornt, majd egy nap múlva elfelejtünk. Akik nem szeretik az ilyen filmeket, azok ne menjenek el megnézni! A novellát viszont még talán nekik is érdemes elolvasniuk!

Hozzászólások