Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterasszony ismét fogadta a sajtó képviselőit pénteken reggel, ahol az előző napi közgyűlés legfontosabb kérdései, többek között a költségvetés és a városfejlesztés is szóba kerültek.

 

sajtoreggeli01

 

Elhangzott, hogy a közgyűlésen áttekintették a város pénzügyi helyzetét a harmadik negyedév adatai alapján. Örvendetes, hogy az önkormányzat 800 milliós tartalékkal zárja az évet, folyószámlahitelt pedig nem kellett felvennie. Decemberben tárgyalják majd a jövő évi költségvetést, hogy rendben kezdődhessen a 2017-es év.

Húsz pályázattal összesen 7,2 milliárd Ft támogatást szerzett Kecskemét bölcsődék, óvodák és szociális intézmények felújítására, fejlesztésére. A Széchenyi sétányi bölcsőde van a legrosszabb állapotban, ezért annak a rekonstrukciója kezdődik el elsőként. Városüzemeltetésre az idén sokkal többet fordítottak – parkok, járdák javítására, fejlesztésére -, ugyanis a Városüzemeltetés összesen 100 millió Ft többletforrásból gazdálkodhat.

A kis- és középvállalkozások fejlesztését segítendő befektetési alapot hoznak létre. Téma volt az intézmények és a KLIK közötti megállapodás is. Noha az iskolák állami fennhatóság alá kerültek, az önkormányzat egymilliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet az üzemeltetési feladatokra, s ezért cserébe kontrollálni szeretné a KLIK tevékenységét ezen a területen. Jó lenne, ha a közösségi funkciókat megtartanák az intézmények, és továbbra is helyet adnának kulturális és sporteseményeknek, szabadidős lehetőségeknek, civil szervezetek programjainak.

 

sajtoreggeli0

 

Jól haladnak a tervek a Rudolf laktanya átalakításával kapcsolatban, és rendelkezésre állnak azok a pályázati lehetőségek, amelyek a lovarda, az istállók, a közösségi és kulturális tér kialakítását lehetővé teszik. Az önkormányzat a Rudolf laktanya területén az infrastruktúra kialakítását tervezi pályázati forrásból, a további fejlesztések viszont befektetők bevonásával történnek.

A Homokbányánál folytatódik a bérlakásprogram, bölcsődét épít az önkormányzat, és kialakít egy épületegyüttest a fogyatékkal élők és az alapellátásból kikerülő autisták számára. A város pályázatot nyújt be a volt Lestár Péter Középiskola épületének energetikai felújítására, mert ott kapna helyet egy magyar-német kéttanítási nyelvű intézmény, melyet az önkormányzat a Mercedes-iskolával közösen működtetne.

A kötetlen hangulatú beszélgetés közepette az újságírók betekintést nyerhettek a városfejlesztés kérdéseibe, terveibe.

 

 

Hozzászólások