A Magyar Nemzeti Galériában a mai naptól látogatható az Újrafestett valóság-rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című, szájjal, lábbal festő, illetve más fogyatékossággal élő és ép képzőművészek közös alkotásait bemutató tárlat.

A példátlan összefogás keretében megvalósult kiállítás az idén 35 éves jubileumát ünneplő Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésében, a Poli-Farbe magyar festékgyár támogatásával valósult meg.

A tárlat különlegessége, hogy a Galériában első alkalommal mutatkoznak be szájjal és lábbal festő, illetve más fogyatékossággal élő művészek. Az alkotók nem csupán művészfestékkel, hanem fal- és zománcfestékkel is alkottak vásznon, farost lemezen és a kiállítótér falain.

 

A tárlat a Magyar Nemzeti Galéria immáron három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül valósult meg, amelynek tavalyi állomása a Privát labirintusok című, autizmussal élő alkotók és a kortárs magyar képzőművészet meghatározó képviselőinek alkotásait mutatta be. A jelen kiállítás célja, hogy rávilágítson társadalmunk sokszínűségére és bebizonyítsa: amennyiben a többségi társadalom azonos feltételeket biztosít a mozgássérültek számára, akkor ők is képesek maradandót alkotni és értékeket teremteni.

A kiállító művészek között találjuk a magyar kortárs képzőművészet szereplőit: Fürjesi Csabát, Gyarmati Zsoltolt, ef Zámbó Istvánt, Hámori Anettet, Hervé-Lóránth Ervint, és részt vesznek olyan tehetségek is, mint Orr Máté, Sütő Róbert és Brauer Ildikó.

A kiállítás szeptember 5. és október 14. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában, szeptember 7-én pénteken este 10 óráig, amikor az MNG Extra keretében Fürjesi Csaba képzőművész mutatja be a tárlatot.

A kiállítás védnöke Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

 

 

Fotó: KRQ

Hozzászólások