Koncert- és oratóriumáriák a Müpában. A Zenemánia sorozatban a zene sokszínűségéről lesz szó – a műfajok kapcsán. Ugyanis – meglepő módon – ahány műfaja, annyi sajátossága is van a klasszikus zenének. Nemcsak megszólalásmódjában más egy-egy műfaj, de zenei nyelvezetében, kifejezőkészségében, mondanivalójában, sőt a mondanivaló tálalásában is.

Dinyés Dániel karmester és zeneszerző

Más jellemző akkor, amikor hangszeres szólista válaszolgat egy zenekarnak, és más, amikor énekes áriáját illusztrálja, vagy épp ellenpontozza a kíséret. Megpróbáljuk egyetlen hangversenyen nyomon követni a szimfóniaműfaj kialakulását. Megvizsgáljuk, hogyan válik a szimfónia az egyszerű kezdetek után egész élettörténeteket elmesélő zenefolyammá. A szimfonikus zene hatalmas repertoárjában lehetőségünk lesz kikutatni minden kis részletét ennek az állandóan változó, csodálatos világnak.

Megpróbálunk kulcsot adni a zenehallgatás öröméhez, hogy a zene legkisebb alkotóelemét is felismerjük, és meghallása által gazdagodjon a saját világunk.
Koncert- és oratóriumáriák: A szöveges zene az egyik legtermészetesebb műfaj, érteni véli bárki, aki hallja és érti a szöveget. De akkor miért ismétlik ugyanazt a szöveget annyiszor más zenével? Mi lehet ennek az oka? Erre próbálunk meg választ adni ezen a koncerten Kolonits Klára szoprán segítségével.

Koncert- és oratóriumáriák /Vivaldi, Haydn, Beethoven és Mendelssohn művei
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Házigazda: Dinyés Dániel

2020. március 1. 11.00 és 15.00 MÜPA (bővebben: itt olvashat)

A Zenemánia sorozatról korábban itt írtunk a Montázs Magazinban.

 

forrás: Momentum Mundi

 

 

Hozzászólások