A 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon az egészestés animációk versenyét a Kabul fecskéi című alkotás nyerte. Szombat este az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett zárógálán a film egyik rendezőnője, Eléa Gobbé-Mévellec személyesen vette át a díjat.

Kabul fecskéi

A herceg utazása című film a zsűri külön elismerését kapta. A rövidfilmek versenyében a cseh Daria Kashcheeva Lány című filmjének ítélte a zsűri a Best of Anilogue Díjat. Idén először 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenyzett. A gyerekfilmek – és a diákzsűri díjának – győztese is Martin Smatana A papírsárkány című animációja.

Mindkét rövidfilmes díj 1000 eurós pénzjutalommal jár. A közönségdíjat az egészestés filmek közül a Buñuel a teknősök labirintusában című munka kapta. A rövidfilmek közül a Bordák ketrecében, a gyerekfilmek közül pedig a Hajótöröttek.

Vasárnap 17.00 órakor megtekinthetőek a 17. Anilogue Nemzetközi Fesztivál nyertes kisfilmjei az Urániában. 21 óráig több helyszínen számos vetítés várja még a rajzfilmek iránt érdeklődő közönséget.

WOOLWORLD by Joanna Polak

Zabou Breitman és Eléa Gobbé-Mévellec a Kabul fecskéi című alkotása nyerte az idei Anilogue-on az egészestés animációk versenyét.

A bolgár Petya Zlateva, az olasz Andrea Martignoni és Jurik Kristóf alkotta zsűri kiemelte: „a gyönyörű akvarell technika és a megrendítő történet mindvégig lebilincselte a közönség figyelmét”. A korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történet az afganisztáni tálib uralom idején.

A francia Jean-François Laguionie új munkája, A herceg utazása a zsűri külön elismerését kapta. „Ez a csodálatos tündérmese arra hívja a nézőt, hogy végigutazzon a múltján, a jelenén és a lehetséges jövőjén. Mesterien kivitelezett, különleges alkotás.

Idén 5 egészestés animáció volt versenyben: a nyertes alkotás és a külön elismerésben részesült film mellett a Buñuel a teknősök labirintusában című spanyol doku, Hiroyasu Ishida A pingvinek titkos élete című sci-fije és Masaaki Yuasa Hullámok hátán című misztikus animéje.

Buñuel a teknősök labirintusában

A rövidfilmes szekcióban 16 ország 24 alkotása versenyzett. Az olasz Paola Bristotból, az észt Janno Põldmából és Gelley Bálintból álló zsűri döntötte el, hogy a fődíjat a cseh Daria Kashcheeva kapta Lány (Daughter) című filmjéért.

A zsűri kiemelte „a kivételes film nyelvet: a közeli beállítások és a kézikamera-szerű operatőri munka költői használatát és a megható történetet: a bensőséges szituáció mögött egy mély, gazdag és rejtélyes emberi tapasztalat van, amihez mind át tudunk érezni.”

Idén először 20, kifejezetten gyerekeknek készült animáció is versenyzett. A háromtagú zsűri és a diákzsűri döntése értelmében is Martin Smatana: A papírsárkány (The Kite) című animációja bizonyult a legjobbnak. A zsűri értékelte annak „komplexitását, érzelmi gazdagságát, a technikai megoldásokat és a felhasznált anyagok magas színvonalát, amik szépen illeszkedtek a mű tartalmához”.

A diákzsűri aláhúzta, hogy a film „egy tabu témát, szeretteink elvesztésének feldolgozását átérezhetően adja át a közönség felé”. Kiss Ágnes zsűritag külön elismerésben részesítette Glaser Kati Városi legendák sorozatának az emberi testtel foglalkozó új epizódját. Az észt Kaspar Jancis a görög Fokion Xenos Hőhullám (Heat Wave) című filmet méltatta. Az olasz Roberto Paganelli a cseh Zuzana Cupova Felhős mese (Cloudy) című alkotást emelte ki a mezőnyből.

A közönségdíjat az egészestés filmek közül a spanyol Salvador Simó Buñuel a teknősök labirintusában című munkája kapta. A rövidfilmek közül Bruno Tondeur a Bordák ketrecében (Under The Rib Cage), a gyerekfilmek közül pedig a Szeiler Péter és Fritz Zoltán Hajótöröttek – fogjunk halat című ismeretterjesztő animációs sorozatának új epizódja nyerte. Az ötnapos fesztiválon 13 egészestés filmet és 300 új rövid animációt láthatott a közönség.

Vasárnap 17.00 órakor megtekinthetőek a 17. Anilogue Nemzetközi Fesztivál nyertes kisfilmjei az Urániában. 21.00 óráig több helyszínen számos vetítés várja még a rajzfilmek iránt érdeklődő közönséget.

 

Honlap, Facebook, Twitter