Az élet döntések sorozata, s nem lehet kibújni a döntés felelőssége, meg az utána következő vezeklés súlya alól. – Szalai Vivien – Az élet bármely területén is vagyunk, mindig döntéseket kell hoznunk, akármilyen is a nagyságrendje, hiszen egy jelentéktelennek tűnő elhatározásnak is lehetnek olyan következményei, amivel nem számoltunk. Például nagyon meghatározóak a gyermekkori élmények, hiszen szüleink döntései felnőttkorban is maradandóak lehetnek életünkben.

Nem könnyű olyan döntéseket meghozni, ami sok ember életére kihat. Van, amikor nincs idő hosszan töprengeni, mert abban az adott percben kell választani. Egy régen megtörtént eset példa erre egy nagyváros központi utcájában. Amikor a legzsúfoltabb volt az utca, egy ember feküdt az utca kövezetén. Közönyösen mentek el mellette, volt, aki nevetett, bizonyára italos állapotban van. Megmosolyogták azt az embert, aki odament hozzá és megkérdezte mi baj van.

A döbbenet akkor jelent meg az arcokon, amikor hirtelen megérkezett a mentőautó a férfihoz. Epilepsziás rohama volt, ismerőse az ablakból látta, mi történt, és tudta, mi ilyenkor a teendő, gyorsan telefonált. Egy pillanatnyi döntés: ítélkezünk vagy segítünk.

Számtalan példát lehetne felsorolni, de minden döntésnek megvan a súlya, következménye, hiszen hányszor fakad fel a sóhaj: ha akkor nem azt tettem volna, minden másképpen történik. Nem biztos, de a kétely már ott van. Jellemünk formálódásának is egyik eszköze, hiszen számtalan olyan helyzet adódhat az életünkben, amikor vagy bátran kiállunk valamiért vagy megalkuszunk. Nem mindig könnyű a küzdelem, főleg amikor megnemértettségbe, kisstílűségbe és bármely más akadályba ütközhetünk.

Kiefer Sutherland

Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland (1966. december 21.) Golden Globe- és Emmy-díjas brit születésű kanadai színész a 24 akciófilm sorozat főszereplőjeként szinte percenként kell, hogy döntéseket hozzon. A tét mindig sok ezer ember életének a megmentése.
A 24 egy, az Egyesült Államokban futó akciósorozat, a Fox csatorna – a Fox Broadcasting Company amerikai televízió társaság – produkciójában. A főszereplő Jack Bauer, aki egy CTU (Counter Terrorist Unit, azaz terrorista-elhárító egység) nevű kitalált ügynökséget segítve dolgozik Los Angelesben, és itt folytatja a nyomozásokat. Minden epizód egy nap történéseit meséli el, és minden évad 24 epizódból áll (egy évad egy napnak felel meg). A sorozat gyakran alkalmazza az osztott képernyős technikát, amely segítségével egyidejűleg mutatja a különböző szereplőket és cselekményszálakat.

„Jack Bauer szövetségi ügynök vagyok, ez életem leghosszabb napja…” – minden így kezdődött. Ez a szlogen az első nap főcímében volt hallható, s az óta fogalommá vált. A sorozat 2001 novemberében került először képernyőre, úttörő alkotás volt a tévézés történetében. 18 Emmy-t és két Golden Globe-díjat kapott.
Rendkívül izgalmas történetek bontakoznak ki előttünk, hiszen minden percben történik valami, minden percnek súlya van. Mivel az évadokban a történet összefüggő, így nem olyan, mint más sorozat, ahol követhető a cselekmény, ha pár részt kihagyunk. Kitűnő karakterábrázolás, cselekményvezetés, látványos akciók jellemzik.

Jack Bauer döntései helyesnek bizonyulnak, pedig sok akadályt kell leküzdenie. Megszeretjük, olykor nyers brutalitása ellenére is, hiszen tettei mindig sok ember életének a megmentéséért történnek. Árulás, hazugságok szövevényei veszik körül, de mégis mindig lesznek mellette olyan munkatársak, akik segítik. Figyelemmel kísérhetjük a többi szereplő jellembeli fejlődését is. Van, amikor a munkájuk, az életük a tét, ha Jackkel működnek együtt. Pillanatok alatt lehet valaki letartóztatott, majd ismét ügynök. Igaz, hogy csak kitalált történetek, azonban mégis sok tanulságot mutatnak be a döntéshozók felelősségéről, helyzetfelismerésről, áldozathozatalról.

A rajongók évek után is várták a folytatást. A 24-nek volt már egy reboot kísérlete, a Corey Hawkins főszereplésével egy évadot megélt 24: Újratöltve 2017-ben, de hamar megbukott.
(REBOOT: újraindít, újraindítás, az a cél, hogy egy megadott történetnek valamilyen teljesen új köntöst adjanak.)

A kijelölt túlélő /Designated Survivor/, 2016) amerikai filmsorozatban Kiefer Sutherland már nem az amerikai elnököket védő ügynök, hanem ő az Egyesült Államok elnöke.

Teljesen más személyiség formálódik előttünk, azonban mégis vonhatunk párhuzamot a két film között, hiszen itt is a döntések súlyával találkozhatunk. Tom Kirkman-t, a kormányzat egyik alacsonyabb rangú tagját az Egyesült Államok elnökévé nevezik ki az USA Capitoliuma elleni támadást követően. Kirkmannek garantálnia kell az ország és családja biztonságát, miközben a támadás elkövetői utáni hajszát is irányítja.
Karrierpolitikus, azonban a becsületes fajtából, esendő ember, akit el sem akarnak fogadni, önmaga is kételkedik képességeiben, de próbál helyt állni.

– Istenem, nem tudok, én nem akarok életekről dönteni, Alex. (részlet a filmsorozatból)
Kitűnő alakítás, ahol Kiefer Sutherland sokoldalúságának egy újabb arcát ismerhetjük meg.
(Adta hangját reklámokhoz, videojátékokhoz, animációs filmekhez, s rendezett is; amikor pedig rosszul ment neki, rodeózni kezdett – ezt a képességét filmjeiben is bemutatta néhány alkalommal.)
Teljesen hiteles ebben a szerepben is, hiszen kiválóan formálja meg Tom Kirkman karakterét.

ITT olvashatunk róla.

24 – A film ITT megtekinthető –

A kijelölt túlélő – A film ITT megtekinthető. 

 

Lakatos Ilona